Kultura

Iz tiska izašlo Veselićevo ‘Blago konavoskijeh riječi’ i Kranjčevo ‘Prirodno blago Konavala’

Iz tiska izašlo Veselićevo 'Blago konavoskijeh riječi' i Kranjčevo 'Prirodno blago Konavala'

Ogranak Matice hrvatske Konavle u 2021. godinu – godinu čitanja ulazi s dva iznimno vrijedna izdanja, ‘Prirodno blago Konavala – prirodoslovni zapisi jugom Hrvatske’ autora prof. dr. Radovana Kranjčeva i Blago konavoskijeh riječi autora prof. dr. sc. Krešimira Veselića.
Prof. Kranjčev u knjizi ‘Prirodno blago Konavala’ prvi put na jednom mjestu sustavno obrađuje sve prirodne značajke i posebnosti Konavala. Knjiga je napisana na zanimljiv i čitljiv način i namijenjena širem krugu ljudi, a ne samo stručnjacima i biolozima. Konavle su botanički znanstveno najslabije istraženi dio Hrvatske pa ova knjiga donosi vrijedan prinos poznavanju prirodne baštine ovoga kraja. Čitajući je osjeća se autorov neprekidni istraživački interes za prirodnu stvarnost Konavala kao i ljubav za prostor i ljude. Zanimljivi su autorovi osvrti na susrete i događaje koje je tijekom gotovo četvrt stoljeća od svog prvog dolaska u Konavle doživio. Prirodno blago Konavalaje vrijedan i trajan doprinos svima koji se žele pobliže upoznati sa prirodnim posebnostima Konavala. Prof.dr. Radovan Kranjčev je objavio velik broj knjiga, među kojima se posebno ističu kapitalna djela Leptiri Hrvatske i Hrvatske orhideje. Recenzent knjige ‘Prirodno blago Konavala je Nenad Jasprica, izdavač je Frano Herencija, a urednica Antonia Rusković Radonić.

Blago konavoskijeh riječi rječnička je zbirka u kojoj su se našle riječi koje se koriste u govornom jeziku kao i u pisanim izvorima konavoskog područja. Dio riječi autor je crpio iz vlastita sjećanja i kazivanja, a dio iz pisanih tragova. U izbor natuknica nisu ušle riječi koje pripadaju standarnom hrvatskom korpusu pa utoliko ovu zbirku smatramo dijalektološkim prinosom nematerijalnoj baštini Konavala. U prikupljanju konavoskih riječi u posljednjih dvadesetak godina bilo je više nastojanja, a možda je najvažnije spomenuti fb grupu Konavoski rječnik gdje je prikupljen najveći broj riječi do sada. Izdanje Krešimira Veselića obuhvatilo je gotovo sve dosadašnje prinose i donijelo nam dragocijenu zbirku, ozbiljan prinos baštini Konavala. Autor u predgovoru poziva ljude s područja Konavala da prinesu riječima koje nedostaju kako bi se možebitno nadopunila sabrana građa. Recenzentica knjige je Ivana Lovrić Jović, izdavač je Frano Herendija, a urednica Antonia Rusković Radonić.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist