Zanimljivosti

ŠTO KAŽU DJECA Utječe li struka roditelja na odabir zanimanja?

ŠTO KAŽU DJECA Utječe li struka roditelja na odabir zanimanja?

Stupanj obrazovanja ili struka roditelja uglavnom ne utječe na odabir obrazovanja i zanimanja djece. Njih čak 71 posto, od 350 ispitanika, tako je odgovorilo na ankete koje je proveo portal EduCentar.

– Oba roditelja mi nisu imala priliku studirati već rade teške poslove zbog čega ja želim ispuniti ono što oni nisu imali priliku te dobiti bolji posao. Što se tiče područja fakulteta, na moj odabir su utjecali samo moji afiniteti prema tom predmetu – odgovor je jednog od ispitanika, a neki od njih dodaju i kako im ‘roditelji nisu vršili pritisak te su imali potpunu slobodu odabrati smjer svoje karijere’.

Također su svjesni da se danas traže nova znanja, dok je ponuda poslova drugačija nego li u vrijeme kada su njihovi roditelji birali smjer obrazovanja.

Petina ispitanika (20 posto) potvrđuje djelomičan utjecaj roditelja na odabir zanimanja. – Dobro mi je došla njihova radna etika, no nisam upisala fakultet tehničkog usmjerenja, već društveni koji je prikladniji mojoj osobnosti – također je jedan od komentara, dok su se mogle čuti i rečenice poput toga da je ispitanik ‘izgrađena osoba, no savjet roditelja je dobro došao’.

Samo devet posto njih krenulo je stopama svojih roditelja.

– Njihova ljubav prema turizmu i pružanju jedinstvenog doživljaja svakom gostu usmjerila me na isti put – navodi jedna ispitanica, dok druga ističe da ‘su joj roditelji utabali put tako da je nastavila graditi ono što su stvorili, i nije požalila’.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist