GradUrednički izbor

Što je Potraga otkrila u Dubrovniku o građevinskom lobiju?

Što je Potraga otkrila u Dubrovniku o građevinskom lobiju?

RTL-ova Potraga ovog je tjedna napravila prilog o građevinskom lobiju u Dubrovniku, a dotaknuli su se ponajprije gradilišta koja su proteklih tjedana punila novinske stupce u Gradu, ali i ostavke bivše pročelnice Upravnog odjela za izdavanje dozvola Silve Vlašić.

Prvo ‘na tapeti’ našlo se gradilište u Solinskoj ulici koji stanarima ove ulice zadaje glavobolje još od ožujka. Na njemu investitor Rivijera Dubrovnik d. o. o. namjerava podignuti dvojnu stambeno-poslovnu zgradu s podzemnom garažom. Prisutnost teške mehanizacije, pukotine na fasadi vlastitog doma, kamenčići koji lete naokolo i predstavljaju ozbiljnu opasnost za prolaznike, nisu im jedina briga. Naime, projektom kojeg nisu dobili na uvid, a prema kojem, kako su doznali, uopće o susjednom objektu nije vođeno računa, oduzet će im se pravo služnosti jedinim prolazom do vlastitih vrata. O ovom gradilištu Potraga je otkrila kako su se stanari obratili direktoru projektantske tvrtke koji je utvrdio odstupanje od građevinske dozvole. Međutim, investitor i dalje tvrdi kako postoji pravomoćna dozvola kao i geodetski projekt po kojem se gradi.

Potraga se dotaknula i kompleksa koji se gradi ispod Ulice bana Josipa Jelačića, kod Grawea. O zgradi se izvještavalo mjesecima, građani su negodovali, ponajviše nakon što je zbog radova bio urušen dio Ulice bana Josipa Jelačića. Izvođač radova je tvrtka ‘Projekt Gruž’ koju vode Mario i Nino Slezak, sinovi bosanskohercegovačkog tajkuna Dina Slezaka.

Potraga dalje navodi kako su ovu gradnju omogućile izmjene GUP-a donesene prije šest godina za mandata bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Nadalje, Potraga se dotaknula ostavke bivše pročelnice Silve Vlašić koja je prvotno istaknula kako je razlog njezine ostavke taj što se više ‘ne može nositi s teretom GUP-a i njegovim lošim odredbama’, da bi ubrzo nakon gradonačelnik Mato Franković istaknuo kako je sam rekao Vlašić da se povuče. Novinarima Potrage gradonačelnik je naveo kako nije mogao podržati način na koji je odjel Silve Vlašić izlazio ususret građevinskom lobiju. Gradonačelnik je također prijavio vlastiti ured Ministarstvu graditeljstva kako bi se provjerila zakonitost izdavanja određenih dozvola.

Gradonačelnik Franković je posebno bio angažiran na području Babina Kuka gdje ogromne vile grade bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i Iris Valentić, supruga sina bivšeg premijera Nikice Valentića u čijem je građevinskom kompleksu u Zagrebu pročelnica Silva Vlašić prije nekoliko godina kupila stan.
Potraga prilog zaključuje gradnjom na području Ploča, ali i nedavnim prosvjedom u Ulici maestra Đela Jusića kao i braćom Slezak koji imaju plan za izgradnju u nekadašnjem zelenom pojasu između FINA-e i Vile Palme. Dotaknula se Potraga i Slezakove gradnje u Štikovici gdje su kažnjeni zbog ‘razvaljivanja pomorskog dobra’.
Za kraj, gradonačelnik Franković najavljuje tekstualne izmjene GUP-a u rujnu jer se ‘GUP ne može promijeniti preko noći.’

Više o ovoj temi pogledajte ovdje.

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist