Kultura

Što donosi zadnji ovogodišnji broj časopisa ‘Dubrovnik’?

Što donosi zadnji ovogodišnji broj časopisa 'Dubrovnik'?

Završni ovogodišnji broj Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik br.4/2018. Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku predstavljen je u srijedu navečer u u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Na promociji su govorili Barbara Đurasović, Ivica Martinović, Davor Mojaš i Ivan Viđen.

Kako je istaknuo Davor Mojaš, glavno ishodište četvrtog ovogodišnjeg izdanja je, kao i u svim prethodnim brojevima, Dubrovnik i po pitanju tema i po pitanju osoba koje ih obrađuju.

Časopis otvara tematski blok: 100. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata uz prikaze ratne Feste sv. Vlaha 1916. i obilježavanja obljetnica Franje Josipa I. u Dubrovniku 1914. i 1915. uz opis svakodnevnice Dubrovčana tijekom Velikog rata te dosada neobjavljena pisma Iva Vojnovića iz toga vremena. Slijede tematske stranice uz 450. obljetnicu rođenja Marina Getaldića te spomen na dubrovačkog bizantologa Anselma Bandrija.

Barbara Đurasović osvrnula se na cjelinu koja obrađuje Prvi svjetski rat i na tadašnje novine naglasivši kako su upravo novine najbolji izvor autorima i historiografima prilikom istraživanja. Novine ‘Dubrovnik’ i ‘Crvena Hrvatska’ ukinute su 1914. godine te je ‘Prava Crvena Hrvatska’ ostao jedini politički tjednik u tadašnjem Dubrovniku. On je postao svjedokom svog vremena, a tisak je u to doba imao ulogu glasila Monarhije.

Tijekom ratnih godina, rekla je Đurasović, živjelo se u kontinuiranom strahu i brojnim ograničenjima. Međutim, duh Grada ipak nikada nije pao te su Dubrovčani pokazali i svoju humanu stranu pa je prikupljana pomoć. Tako je u četverogodišnjem razdoblju, od 1914. do 1918. samo u novcima, ne računajući dobra u zlatu i srebru, prikupljeno milijun dolara. Prava Crvena Hrvatska ugasila se s Austro-Ugarskom monarhijom, zadnji broj izašao je 9. studenog 1918., ali zahvaljujući tjedniku, danas možemo rekonstruirati dubrovačku svakodnevicu tog vremena.

Đurasović je predstavila i rad autora Tonka Marunčića koji je dao prikaz 66. i 67. obljetnice vladanja Franje Josipa I. u Dubrovniku te rad autora Điva Sjekavice koji je prikazao proslava 1600 godina mučeništva sv. Vlaha 1916. godine. Festanjuli ove jubilarne Feste sv. Vlaha bili su pomorac Albert Gjurić i pravnik Zvonimir Stojković, a kako donosi autor Sjekavica, oni su bili i posljednji festanjuli Festa koje je Dubrovnik slavio kao dio Austro–Ugarske Monarhije. Zbog velikih je izdataka za Festu dubrovačka Općina odlučila iduće dvije proslave (1917. i 1918.) obilježiti bez izbora festanjula i samo uz crkveni dio svečanosti.

U novom broju ‘Dubrovnika’ izašla su i dosad neobjavljena pisma Iva Vojnovića iz toga vremena, o čemu je govorio Ivan Viđen, dok je Ivica Martinović govorio o najvažnijim značajkama lika i djela velikog Marina Getaldića. Pri tome je rekao kako su mnogi, pišući Getaldićevu biografiju, iznosili lažne podatke ili pak objavljivali mistifikacije, a dotaknuo se i simpozja Getaldiću u čast uz 400. obljetnicu njegovog rođenja.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist