Aktualno

Što će Dubrovnik slaviti u nedjelju?

Što će Dubrovnik slaviti u nedjelju?

Povodom ulaska Hrvatske u EU Udruga Pelješki most poslala je priopćenje za javnost.

Prenosimo ga u cijelosti.

"Za nekoliko dana Hrvatska postaje punopravna članica EU. Iako su hrvatske vlade ispunile zadaće koje je postavila EU, najvažniju koju su sami sebi trebali postaviti, a to je povezivanje Hrvatske u jedinstvenu cijelinu, nisu ispunili. Tako hrvatski jug neće zajedno s maticom državom u EU. Prioriteti nisu bili pravilno postavljeni. Prvo je trebalo trajno povezati državu u jednu cijelinu i kao takvi ući u EU, a ne obrnuto. Na kraju, i taj zadatak nam je trebala nametnuti EU. Stječe se dojam napuštanja hrvatskog juga od strane centralne vlasti koju preoblemi izvan Zgreba, a poglavito juga, ne dodiruju. Samo se sjetimo stava o neisplativosti ulaganja u nacionalni Pelješki most „za samo 40.000 stanovnika“. Tako smo ulazak u EU dočekali bez autoceste i otcjepljeni od ostatka države. Još uvijek nestrpljivo isčekujemo završetak dionice Vrgorac-Ploče koji bi koliko toliko ublažio neizdrživo loše prometovanje prema sjeveru. Istovremeno, novaca ima za puno beznačajnije i skuplje projkte, kao što su Rijeka-Žuta Lokva, grad na Savi i most preko Save. Ovi projekti pojedinačno daleko premašuju cijenu gradnje Pelješkog mosta. A jasno je kako nema cijene koju ne bi platila bilo koja zemlja za spojiti vlastiti teritorij. Dvojbe iznešene zadnjih dana u medijima o tunelu kao boljem načinu povezivanja samo „mute vodu“ jer sve studije i dozvole za most već postoje i most treba samo nastaviti graditi.

Ne treba biti Salamun i ne shvatiti podcjenivački provincijski odnos Zagreba koji uporno sebe vidi po francuskom modelu centralističkog caput Croatiae, a sve ostalo kao provinciju. Sredozemlje u koje je Dubrovnik uronjen pruža posljednju nadu da otplovi po Vojnovićevu receptu iz neukog blata provincijske politike Zagreba, sa talogom neprovedene lustracije i površne oligarhije koja njime vlada.

Što gore – to bolje, ali iz Dubrovnika treba izvući novac, onemogućiti stvaranje znanstvenih kadrova i držati ga u pokornosti. Na temelju svakodnevnice dolazimo do spoznaje kako je Dubrovnik za Republiku Hrvatsku mjesto reklame, dolazaka državnih delegacija, odnosno veliko Potemkinovo selo, a bez ikakvog poštovanja sastavnice Dubrovnika u hrvatskoj cjelovitosti njene državnosti. Kada Dubrovnik zatraži poštivanje svoje tradicije (Društvo prijatelja dubrovačke starine, Blaga djela …) onda se sjate ministri i povlađivaju istopartijskoj mjesnoj gubernatorskoj vlasti. Srđ, koji je samo jedan od problema posljedično vezanih za neizgradnju Pelješkog mosta i neuspostavljanja hidroavionske i katamaranske veze sa ostatkom Hrvatske, pripada skupini pitanja sa lokalitetima Stonska Duba i Setrice u Dolima.

Dubrovnik i cijeli hrvatski jug u nedjelju, za razliku od ostatka države, dobivaju: dugotrajna čekanja na granici u Neumu, putne isprave za tek rođenu djecu, otežanu medicinsku intervenciju, otežano prometovanje živom stokom i robom veće vrijednosti trajektima i lošom Pelješkom cestom.
I na kraju, jedino što je ostvareno iz Plana 21 jest necijelovita RH tj. izolacija Dubrovnika i hrvatskoga juga neizgradnjom Pelješkog mosta.
 
 
Udruga Pelješki most
Glavni odbor
Dr. sc. Vinicije Lupis
Dr. sc. Mirna Batistić
Prof. dr. sc. Nenad Jasprica

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist