Aktualno

Što ako nemate zdravstveno osiguranje, koliko onda plaćate hitnu!?

Što ako nemate zdravstveno osiguranje, koliko onda plaćate hitnu!?

Ukoliko ste osigurani na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostvarujete pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Isto vrijedi za naše goste koji dolaze s područja Europske unije. Dakle, za slučaj potrebe za bilo kakvom medicinskom intervencijom na putovanju bit će vam/njima pružena besplatno. U suprotnom se plaća, a cijene nisu male. Kako za turiste iz država članica EU koje nemaju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja tako i sve goste koji dolaze iz država koje nisu dio ove međunarodne organizacije, neovisno o tome jesu li u svojoj zemlji osigurani ili ne.

Sezona je pred vratima. Nesumnjivo će hitna, kao i svake godine, imati pune ruke posla. Daj Bože da se što više bave ubodima ježeva, uganutim gležnjevima i sličnim lakšim zdravstvenim poteškoćama, a što manje težim nezgodama i zdravstvenim tegobama. Ipak, na velike brojke gostiju neminovno je da i takvih bude; od teških ozljeda zadobivenih skokovima u more sa stijena, infarkta i ostalih.

Pitanje koliko koštaju usluge hitne pomoći za one koji su ih, slijedom navedenoga, dužni platiti postavili smo ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luki Luliću. Od njega smo saznali i kolikom je broju osoba bez zdravstvene zaštite u protekloj godini pružena zdravstvena skrb te postoji li razlika između domaćih pacijenta i stranih državljana koji se nađu u sličnoj situaciji? Od 15 do 250 eura

Što ako nemate zdravstveno osiguranje, koliko onda plaćate hitnu!?– U našoj zdravstvenoj ustanovi u 2023. zdravstvena skrb pružena je za 1393 pacijenta bez statusa zdravstveno osigurane osobe, od toga 348 pacijenata u ispostavi Hitne medicinske službe u Dubrovniku. Osobama koje nisu zdravstveno osigurane usluge se naplaćuju sukladno Cjeniku za privatnu naplatu, a cijene pojedinačnih postupaka se kreću od 15 do 250 eura – objašnjava ravnatelj Lulić te ističe kako je u prošloj godini Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije imao ukupno 35402 pacijenta, od toga ispostava u Dubrovniku 10023 pacijenta – rekao nam je Lulić ističući kako završna cijena, naravno, ovisi o tome o kakvoj je situaciji i intervenciji riječ te koliko su teške ozljede i što sve moraju djelatnici hitne odraditi kako bi spasili život pacijentima i umanjili posljedice. Naravno i da ih na kraju sigurno dovezu do najbliže bolnice. ‘Pročešljali’ smo stoga cjenik i izdvojili neke usluge.

I telefonska pomoć – 15 eura

Najniža cijena je 15 eura. Odnosi se to na zaprimanje poziva prema hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva za Medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu. Istu cijenu ima i postupak davanja telefonskih uputa za održavanje života i za pružanje prve pomoći, upravljanje timovima hitne službe na terenu te prenošenje hitnih pacijenata u transportnoj plahti, stolici i kolicima te unošenje pacijenta u prijevozno sredstvo i fiksacija istog. Nadalje ovdje spadaju i postupci otvaranja dišnog puta zabacivanjem glave i podizanjem brade, potiskivanja donje čeljusti naprijed i prema gore, čišćenja dišnog puta i aspiracije donjih dišnih puteva te terapije kisikom s nosnim kateterom, maskom za kisik i maskom sa spremnikom.

15 eura košta i postavljanje pomagala za otvaranje dišnog puta, te pulsna oksimetrija (mjerenje zasićenosti krvi kisikom) i kapnometrija (grafički prikaz cikličnosti izlučivanja CO2). Nadalje, postavljanje elektrokardiograma, odnosno EKG-a, utvrđivanje frekvencije disanja, mjerenje temperature i krvnog tlaka, digitorektalni pregled, test trake za urin i U-glukozu te ispiranje želuca. Također, najmanje ćete platiti i postavljanje ovratnika, imobilizaciju trokutastom maramom te vakuum i splint udlagama te imobilizaciju kralježnice s prslukom za imobilizaciju i izvlačenje.

Idući skup usluga koje koštaju 15 eura odnose se na zaustavljanje krvarenja iz nosa, terapiju kisikom kod kuće pacijenta, izdavanje recepta pacijentu prema medicinskoj indikaciji koju je utvrdio liječnik Zavoda za hitnu medicinu. Nadalje tu je vađenje krvi i uzimanje mokraće na zahtjev policije, primjena mjera osobne zaštite u situacijama povećanog rizika, savjetovanje s pacijentom i obitelji te za kraj predaja pacijenta u bolničku ustanovu.

Što vrijedi 30 eura?

U postupke koji koštaju 30 eura spadaju oni koji se tiču brzog izvlačenja osobe iz vozila, skidanja kacige s unesrećene osobe te postupanje pri opstrukciji dišnog puta kod osobe pri svijesti. Uz to ide i postavljanje laringealnih i I-gel maski koje služe za otvaranje i održavanje dišnog puta otvorenim te snimanje i očitavanje 12-kanalnog EKG-a kojim se snima električna aktivnost srca u kratkom periodu. Istu cijenu imaju i imobilizacija kuka i zdjelice, imobilizacija na rasklopnim nosilima, zaustavljanje vanjskog krvarenja i istog nakon vađenja zuba te zbrinjavanje manjih i površinskih ozljeda rana poput opeklina i ozeblina.

Tretmani od 50 do 75 eura

Nešto veće cijene u rasponu od 50 do 75 eura imaju postupci koji se odnose na teške ozljede i kritične situacije po život pacijenta. Pod cijenu od 50 eura spadaju drugi lokalni pregled hitnog ozlijeđenog pacijenta i drugi prošireni pregled koji se odrađuju nakon prvog pregleda hitnog pacijenta. On se pak plaća 75 eura. Nadalje, tu su endotrahealna intubacija s pripremom, kontrolirana mehanička ventilacija i neinvazina mehanička ventilacija. Imobilizacija na dugoj dasci i na vakuum madracu uz upotrebu rasklopnih nosila, terapija zagrijavanja ili hlađenja tijela omotima i oblozima i postavljanje nazogastrične sonde te urinarnog katetera također koštaju 50 eura, baš kao i intervencija na zahtjev policije.

Nadalje, 60 eura plaća se vanjska masaža srca, oživljavanje ručnim, automatskim i poluautomatskim vanjskim defibrilatorom te postreanimacijska skrb. Ovdje spada i nadzor vitalno ugroženog pacijenta, odstranjivanje stranog tijela iz uha, odnosno nosa i površinsko ležećeg stranog tijela iz rožnice te zbrinjavanje većih ozljeda poput opeklina i ozeblina te ozljeda prsnog koša.

U postupke koji se naplaćuju 75 eura spada već spomenuti prvi pregled hitnog i ozlijeđenog pacijenta te pregled palijativnog pacijenta. Također, pod navedenu cijenu spada i zbrinjavanje amputiranog dijela tijela, FAST pregled, odnosno pregled simptoma moždanog udara. Tu su još i usluge opskrbe novorođenčeta, postupka prisilne hospitalizacije, intervencije vezane uz socijalnu problematiku te pregleda na zahtjev policije. Za kraj su tu troponim test za dijagnosticiranje srčanog udara te konikotomija, odnosno invazivni kirurški postupak za hitnu uspostavu dišnog puta zbog ventilacije i protoka kisika.

Najskuplje usluge

U konačnici logično je da će onaj čije zdravstveno stanje iziskuje najviše angažmana medicinskih djelatnika isti najskuplje i platiti i to između 100 i 250 eura. Tu spadaju: postupci intubacije u brzom slijedu, dekompresije pluća i elektrostimulacije srca koje koštaju 100 eura, a tek 10 eura više su postupci transkutane elektroneurostimulacije čime se uz pomoć elektroda položenih na kožu dovodi struja do bolnog mjesta. Tu su i postupci po cijeni od 150 eura kao što su: koordinacija u masovnim nesrećama, liječenje višestruke traume, vođenje poroda i na kraju trijaža kod masovnih nesreća s ispunjavanjem propisanog obrasca, koja košta 250 eura. Treba još napomenuti kako se naplaćuje i prijevoz hitnog pacijenta što iznosi 30 eura po intervenciji te dežurstvo timova T1 koji košta 150 eura po satu te T2 koji košta sto eura po satu. Također se uz sve navedeno za prijevoz plaća i šest eura po prijeđenom kilometru

Pročitajte još

Prometna nesreća u Mlinima

Dulist

DAN EUROPE Slavljenje mira i jedinstva

Dulist

PRVA ROŠADA BISKUPA ROKA Don Ćibarić iz Mihajla seli u Trsteno, evo tko dolazi na njegovo mjesto!

Dulist