Aktualno

STIŽU I NOVI BAZENI Ovako će nakon obnove izgledati dubrovački Akvarij

U okviru projekta Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity– EXChAngE), u kojemu je Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku glavni partner, rekonstruirat će se poznati dubrovački Akvarij. U odnosu na sadašnji izgled, Akvarij će dobiti nove bazene na postojećim pozicijama koji su predviđeni kao montažni od predgotovljenih elemenata stakloplastične konstrukcije i akrilnih panela. Institut je pribavio sve dozvole nadležnih tijela za ovu rekonstrukciju. Otvorenje renoviranog Akvarija očekujemo u ljeto 2021.

Inače, u ovom su projektu partneri: iz Bosne i Hercegovine Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javna ustanova Parka prirode ‘Hutovo Blato’ i iz Crne Gore: Institut za biologiju mora Sveučilišta u Crnoj Gori i Turistička zajednica Kotor. Ukupni proračun projekta je 1,7 milijuna eura uz sufinanciranje EU od 1,4 milijuna eura, započeo je 15. kolovoza 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Projekt EXChAngE razvijat će novi turistički proizvod – Blue Pass, koji će omogućiti posjete novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom i privlačiti više turista u područjima: Dubrovnik i Akvarij Dubrovnik (Hrvatska), Kotor i Akvarij Boka (Crna Gora), AquaPathHutovo Blato i Stari most i rijeka Mostar Neretva (Bosna i Hercegovina). Ovo će biti prvi pokušaj stvaranja takvog prekograničnog turističkog proizvoda.
Glavni je cilj projektu jačanje i diversifikacija turističkih ponuda kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a koriste se ERDF i IPA II fondove Europske unije.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Sa Žarkovice u Kaštel Sućurac odlazi 17 pasa. Filipović: Šokiran sam zastrašujućim uvjetima i stanjem životinja

Dulist

GRAD DEMATIRA SAMBRAILO Nismo izdali nalog za premještanje pasa sa Žarkovice

Dulist

SANDRA SAMBRAILO ‘Šinteri nam odvode pse sa Žarkovice’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija