Zanimljivosti

Stiže ‘Teodor’ a s njime i najjača bura dosad!

Stiže 'Teodor' a s njime i najjača bura dosad!

Uskoro nam se sa zapada približava novi frontalni sustav, a ciklona sa sjevera Europe pruža dolinu prema srednjem Sredozemlju. U tijeku je formiranje sekundarnog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije i sjevernog Jadrana.

O čemu se točno radi? Stiže Teodor, ciklona koja će nam donijeti, kaže Crometeo tim, najjaču promjenu vremena u dosadašnjem tijeku jeseni.
Iako smo na pragu druge dekade studenog, posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni, temperature zraka na Jadranu i dalje prelaze 20°C, a temperatura mora također na mnogim lokacijama i dalje doseže 20°C, što je i više nego dovoljno za ugodno kupanje.

Ciklona će se do kraja nedjelje dodatno produbiti, a tlak će joj na razini mora u središtu ciklone pasti nešto ispod 995hPa na razini more, te će nalaziti nad sjevernim Jadranom. U prvom dijelu ponedjeljka ciklonalni centar će se preko središnje Italije premjestiti nad Ligursko more, a sa sjeverozapada će nad našim područjem jačati ogranak anticiklone. Razlije u tlaku zraka između spomenuta dva barička sustava uvjetovat će najjaču buru ove godine na Jadranu, odnosno u podvelebitskom području.

Unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. Za Liku, Splitski i Zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine. Upozorenje se odnosi na orkansku buru. Meteoalarm upozorenja od strane DHMZ-a pratite ovdje.

Prisjetimo se, crveno upozorenje u svom opisu navodi: "Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere".

Do kraja subote u gorskim krajevima bit će većinom oblačno s povremenom kišom. Više kiše prema večeri. U središnjim i istočnim predjelima tijekom dana većinom suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. Nova jaka kiša dolazi u gorske i sjeverozapadne krajeve popodne i navečer, a zatim će se širiti na istok. Tijekom večeri i u noći na ponedjeljak osjetno će zahladiti pa će u srednjem i višem gorju kiša prijeći u snijeg. Do ponedjeljka ujutro u višim dijelovima sjeverne i središnje Like i Gorskog kotara može se nakupiti više od 10 cm mokrog teškog snijega. Tijekom nedjelje još će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, u gorju s vrlo jakim udarima. Navečer i u noći na ponedjeljak stiže jak i vrlo jak sjeverac, u gorju s olujnim udarima. Temperatura danas tijekom dana većinom od 9 do 15°C, a navečer i u noći na ponedjeljak osjetno hladnije.

Do kraja dana na Jadranu će biti vrlo promjenjivo. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a najviše navečer kada su moguće veće količine oborine. U zaleđu Rijeke kasno navečer je snijeg moguć iznad 1200 metara. Veći dio dana puhat umjereno, povremeno i jako jugo i jugozapadnjak. Kasno navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka do olujna bura. Sredinom dana većinom od 15 do 23°C, navečer na sjevernom Jadranu osjetno zahlađenje.
U ponedjeljak u unutrašnjosti zemlje oblačno, vrlo vjetrovito i hladno. Povremeno će padati kiša koja mjestimice u noći i prijepodne može biti i obilnija. U višem gorju očekuje se snijeg uz nastanak snježnog pokrivača. Tijekom dana snježna granica će se polako pomaknuti na više gorje iznad 1000 metara nadmorske visine. Posvuda će biti vjetrovito. U Slavoniji će puhati jak i vrlo jak sjeverac, u središnjim krajevima i s olujnim udarima. U gorskoj Hrvatskoj olujni sjeveroistočni vjetar koji će u kombinaciji s kišom i snijegom biti vrlo neugodan. Temperatura zraka tijekom dana sve niža – ujutro u nizinama od 7 do 11°C, u gorju već blizu nule. Poslijepodne će temperatura u gorju biti oko 0°C, a u nizinskom području od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva, samo u istočnoj Slavoniji malo viša.

U ponedjeljak na Jadranu umjereno do znatno oblačno. Povremeno će padati kiša, a na jugu Dalmacije će lokalno biti obilnih pljuskova s grmljavinom. Najviše suha vremena na sjevernom Jadranu. Na Velebitu, Dinari i Kamešnici padat će snijeg u najvišim predjelima. Puhat će jaka i olujna bura, ponegdje s orkanskim udarima. Podno Velebita ponegdje će bura imati orkanski prosjek, a mogući su udari preko 200km/h. Na jugu Dalmacije veći dio dana levant i jugo. Bit će osjetno hladnije! Na većem dijelu Jadrana sredinom dana će biti od 8 do 15°C, u zaobalju ponegdje i hladnije, na jugu Dalmacije do 18°C.
U utorak će na kopnu biti pretežno oblačno i prohladno. Još je moguća uglavnom slaba kiša, osobito u istočnim krajevima i Lici. Na sjeverozapadu tijekom dana više suhog vremena. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će temperatura zraka cijeli dan biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Utorak na Jadranu donosi smirivanje vremena. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho. Ujutro će još puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, popodne će malo oslabiti, osobito u Dalmaciji. Jutarnje temperature u zaobalju i na sjevernom Jadranu od 5 do 11°C, u Dalmaciji većinom od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 19°C.
 

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist