Aktualno

STIŽE ‘PAKLENI’ FENOMEN I NOVI REKORD Poznato kakvo nas ljeto očekuje ove godine

Povratak klimatskog fenomena El Niño ove godine uzrokovat će porast globalnih temperatura ‘izvan okvira’ i dovesti do neviđenih toplinskih valova, upozoravaju znanstvenici.

Prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti kasnije 2023. godine, pogoršavajući ekstremne vremenske prilike diljem svijeta te će svijet vrlo vjerojatno premašiti zagrijavanje od 1,5 stupnjeva Celzijevih. Najtopliju godinu u zabilježenoj povijesti, 2016., potaknuo je veliki El Niño, navodi Guardian, a prenosi N1.

To je dio prirodne oscilacije potaknute temperaturom oceana i vjetrovima u Pacifiku, koji se mijenja između El Niña, njegovog hladnijeg pandana La Niñe i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine vidjeli smo neobičan niz uzastopnih događaja La Niñe.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022., koju globalni podaci rangiraju kao petu ili šestu najtopliju godinu u povijesti. Ali El Niño se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i potrebno je nekoliko mjeseci da se osjeti njegov učinak zagrijavanja, što znači da je vjerojatnije da će 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

Staklenički plinovi koje emitiraju ljudske aktivnosti do danas su povisili prosječnu globalnu temperaturu za oko 1,2 C. To je već dovelo do katastrofalnih učinaka diljem svijeta, od velikih toplinskih valova u SAD-u i Europi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, koje su oštetile milijune ljudi.

-Vrlo je vjerojatno da bi nas sljedeći veliki El Niño mogao odvesti preko 1,5 C – rekao je profesor Adam Scaife, voditelj dalekosežnog predviđanja u Britanskom meteorološkom uredu. ‘Vjerojatnost da će prva godina biti na 1,5 C u sljedećem petogodišnjem razdoblju sada je oko 50:50.’

-Znamo da će pod klimatskim promjenama utjecaji fenomena El Niño postati jači, a to morate dodati učincima samih klimatskih promjena, koji neprestano rastu – rekao je. ‘Ako spojite te dvije stvari zajedno, vjerojatno ćemo vidjeti neviđene toplinske valove tijekom sljedećeg El Niña.’

Najtoplija godina u povijesti
Fluktuirajući utjecaji ciklusa El Niño-La Niña mogu se vidjeti u mnogim regijama svijeta, rekao je Scaife. ‘Znanost nam sada može reći kada će se te stvari dogoditi mjesecima unaprijed. Stoga ga doista trebamo koristiti i biti spremniji, od spremnosti hitnih službi do toga koje usjeve saditi.’

Profesor James Hansen sa Sveučilišta Columbia u New Yorku i njegovi kolege nedavno su izjavili: ‘Predlažemo da će 2024. vjerojatno biti najtoplija godina u povijesti. Malo je vjerojatno da će se trenutna La Niña nastaviti i četvrtu godinu. Čak bi i mali ritam El Niña trebao biti dovoljan za rekordnu globalnu temperaturu.’ Smanjenje onečišćenja zraka u Kini, koje blokira sunce, također povećava zagrijavanje, rekao je. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Dan je od Feste! Slavimo našeg nebeskog zaštitnika sv. Vlaha

Dulist

Dubrovački trombunjeri pozivaju na projekciju filma u ovu subotu

Dulist

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Karmen Maškarić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija