Hrvatska

STIPENDIJE MINISTARSTVA TURIZMA Nigdje učenika s juga Hrvatske

STIPENDIJE MINISTARSTVA TURIZMA Nigdje učenika s juga Hrvatske

Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2014./2015., temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2014., sufinancirati 22 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Ukupno je od 2008. godine, od kada ministarstvo provodi ovaj program, sufinancirano 630 stipendista.

Riječ je o stipendijama koje ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto.

Na ovogodišnji javni poziv javile su se četiri tvrtke i jedna županijska obrtnička komora: Liburnia riviera hoteli Opatija (1 stipendist – kuhar), Maistra d.d. Rovinj (5 stipendista – konobar, slastičar, kuhar), Valamar riviera Poreč (3 stipendista – kuhari), Jadranka hoteli d.o.o. Mali Lošinj (2 stipendista – konobar, fizioterapeutski tehničar), Obrtnička komora Varaždinske županije (11 stipendista – konobari i kuhari).

– Kvalitetni radnici u turizmu temelj su uspješne turističke priče jer je turizam industrija emocija i doživljaja. Shvaćajući važnost stručnosti i znanja u turizmu, kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni. Vjerujem kako će ovakav oblik potpore doprinijeti interesu i motivaciji za turističkim strukovnim zanimanja među mladima, a mi ćemo svakako i dalje sudjelovati i podupirati stvaranje kvalitetnih kadrova u turizmu koji su neophodni za kvalitetan i konkurentan turizam – komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Temeljem navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje. Javni poziv bio je otvoren do 7. studenog 2014. godine.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist