Kultura

Stijepo Mijović Kočan dubrovačkoj publici predstavio knjige ‘Bože moj’ i ‘Pjesnici pljeva’

Stijepo Mijović Kočan dubrovačkoj publici predstavio knjige 'Bože moj' i 'Pjesnici pljeva'

Stijepo Mijović Kočan je, uz suprugu Mirjanu Kočan, u srijedu navečer, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama predstavio svoje nove dvije knjige Bože moj i Pjesnici pljeva. Miro Gavran, predsjednik DHK nije mogao sudjelovati na predstavljanju, ali se pismom obratio književniku i publici naglašavajući iznimnu kvalitetu njegova rada, čestitajući mu pritom na nagradi A. B. Šimić koju je Kočan dobio za knjigu Bože moj.

Ovo djelo, zbirku zapisa, obraćanja Bogu, Miraš Martinović, recenzent knjige, naziva Djelo velike sinteze.

-Bože moj nije zbirka eseja, nije prozna knjiga, nije ni čisto poetska, a jeste sve to u isti mah, filozofska nadasve, pa je sve to čini izuzetnom. Čitaoce će uvjeriti, kada stigne pred njih, a izdavač koji je ozbiljno pročita, odmah će poželjeti da je objavi. Bila bi prilika, da se pojavi u godini značajne obljetnice, kao knjiga velike sinteze, kroz koju su fokusirani zvuci i odbljesci ukupnog Mijovićevog stvaralaštva. Iako ne često, biva i kod drugih stvaralaca da se pojavi knjiga koja zaokružuje ukupno djelo. U životnom i literarnom smislu ovo neće biti ukupno zaokruženje. Zraci ove knjige prosuće se na nove koje će slijediti – ističe Martinović, crnogorski pjesnik i pripovjedač.

Spominjući svoju suradnju s Martinovićem, Mijović Kočan se osvrnuo na Boku kao svoju čestu književnu inspiraciju; obzirom da je živio na samoj granici, bio je usmjeren na Crnu Goru, na Herceg-Novi, mnoga njegova prijateljstva baš su tamo niknula, pa je znakovito za ovu knjigu da je osim recenzenta Martinovića i na naslovnici ilustracija “Bože moj”, Dimitrija Popovića, crnogorsko-hrvatskoga slikara.

Zbirka Bože moj sadrži 90 zapisa, nastalih, kako je Mijović Kočan istaknuo, kao promišljanja o vremenu koje protječe, ali mu se ne vidi ni početak ni kraj, o čovjeku, Bogu, ali i o političkoj situaciji i svemu onome što čovjeka kroz protok vremena okružuje i što ga se dotiče.

Mirjana Kočan i autor, čitajući kratke fragmente iz knjige i umješno ih kombinirajući s fragmentima iz svog zajedničkog života, približili su čitateljima autora te sadržaj ova dva djela i njihovu vrijednost. Zbirku pjesama Pjesnici pljeva predstavili su također čitanjem izabranih pjesama, te kratkog dijela iz uvoda kojim je Mijović Kočan obrazložio nastanak ove zbirke, te njezina naslova rekavši: “A pljeva? Kada se Sunce spušta u more, tamo za onim čempresima iza Pojatišta, pljeva koju je već davno s gumna vjetar tamo odnio, sjaji i bliješti i svjetluca raznim bojama u zalascima, svakoga dana u svakoj pjesmi u smiraju drugačija, lijepa, neprolazna, vječna.”

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist