Zanimljivosti

ŠTETNI UTJECAJI BOŽIĆNOG UKRAŠAVANJA Opasnost od alergena!

blank

Božićno razdoblje je pred nama, ali stručnjaci navode kako božićna jelka i ukrasi mogu naštetiti našem zdravlju. Postoji i naziv za to stanje, a to je sindrom božićnog drvca, prenosi index.hr.

-Sindrom božićnog drvca opisuje zdravstveno stanje pojačanih alergijskih reakcija kada postavljate božićno drvce i ukrašavate ga. Simptomi uključuju curenje iz nosa, kihanje i kašalj. Slični su peludnoj groznici pa se može javiti i svrbež očiju, ali i osip na koži, koji je poznat kao dermatitis božićnog drvca. Osobe s astmom mogu osjetiti pogoršanje simptoma, koji bi se mogli razviti u bronhitis, rekao je za The Sun farmaceut Sultan Dajani.

Ugrozu za zdravlje mogu predstavljati i ukrasi i lampice. Grinje su jedan od najčešćih alergena, a mogu se unijeti u kuću na božićnim drvcima (pravim i umjetnim), kao i na ukrasima i lampicama. Ukrasi su posebno opasni zbog djece, koja se njima mogu ugušiti ili otrovati. Plijesan na jelki isto tako može utjecati na pojavu respiratornih problema.

-Studija je otkrila više od 50 vrsta plijesni na uzorcima koje su istraživači donijeli sa svojih božićnih drvaca. Umjetno drvce također može imati plijesan ako je prašnjavo ili pohranjeno u vlažnoj garaži, podrumu ili na tavanu. Kako se drvce unosi u kuću, toplije okruženje uzrokuje rast plijesni, naglasio je Dajani.

Pročitajte još

SMARAGDNI ECO FILM FESTIVAL 16. izdanje otvara se na Korčuli!

Dulist

SEALIVE Izložba bioplastike za morsku i kopnenu primjenu

Dulist

VAŽNA OBLJETNICA Na današnji dan osnovan je Odred naoružanih brodova

Dulist