Aktualno

STEČAJ KONAČNO ZAVRŠEN NAKON 10 GODINA Dubrovačka hotelska tvrtka Belvedere razvijat će brend Nikole Tesle

800px Tesla circa 1890

Dok svi iščekuju hoćeli nekada luksuzni hotel Belvedere, čija ruše­vina već 30 godina stoji na obroncima Svetog Jakova napokon biti obnov­ljen, poznata je barem sudbina tvrtke u čijem je vlasništvu nekada bio. Naime, nakon punih 10 godina okončan je ste­čaj dubrovačke hotelske tvrtke Belve­dere d.d. čiji je simbol bio upravo isto­imeni hotel. Sam stečaj, podsjetimo, pokrenuli su 26. srpnja 2012. radnici Belvederea Mirko Barešić, Branko Boljat, Miljenko Čaveliš, Pavao Rado­nić i Jelena Vuković, a zbog potraži­vanja neisplaćenih plaća u zadnje tri godine. Također, kako su tada naveli, račun Belvederea bio je u neprekid­noj blokadi 184 dana te su tako stečeni uvjeti za otvaranje stečaja. Zanimljivo je ipak istaknuti da je prije otvaranja stečajnog postupka društvo Belve­dere bilo solventno u iznosu od 32, 6 milijuna kuna.

Tvrtka Belvedere svoj poznati hotel izgubila je 2014. kada ga je u svibnju te godine tvrtka Vila Larus kupila na javnoj dražbi. Vlasnik tvrtke, ruski milijarder Viktor Veksel­berg platio ga je tada nešto više od 12 milijuna eura. Od tada Belvedere d.d. više nema nekretnina u svome vlasniš­tvu pa tako sam hotel i njegova moguća obnova nisu bili predmet ovog stečaja koji je završen krajem siječnja 2022. godine. Nakon skupštine vjerovnika koja je održana 12. siječnja ove godine dogovoreno je da trenutni stečajni upravitelj Jure Matković sudu preda razrađeni stečajni plan koji je krajem siječnja i objavljen. Sukladno planu, jasno je da će Belvedere biti jedna od onih tvrtki čiji stečaj ujedno ne znači i njihov konačan kraj. Cilj je stečaj­nog plana restrukturirati i konsoli­dirati ovog dužnika u stečaju tako da nakon sanacije gubitaka u iznosu od 78 milijuna kuna kroz interveniranje u temeljni kapital, koji je inače, upisan u iznosu od oko 104 milijuna kuna, Bel­vedere nastavi poslovati s novom dio­ničkom strukturom.

Namirenje svih vjerovnika

Stečajnim planom predviđeno je i namirenje svih stečajnih vjerovnika i njihovih potraživanja. Naime, iz likvi­dacijske imovine Belvederea moguće je, sukladno planu, ostvariti priljev sredstava od 60 milijuna kuna koji bi bio raspoloživ za namirenje priznatih tražbina svih vjerovnika kao i troškova stečajnog postupka te ostalih obveza stečajne mase. To znači da bi tražbine stečajnih vjerovnika iz svih isplatnih redova mogle biti namirene u stopo­stotnom iznosu iz likvidacijske vrijed­nosti imovine Belvederea. Međutim, ovim Stečajnim planom se isto tako predviđa namirenje vjerovnika koji svoju isplatu ne traže u novcu, a pri­tom se također omogućuje nastavak poslovanja Belvederea. Ovime će biti moguće stvoriti i dodatnu vrijednost za postojeće dioničare, ali i stečajne vjerovnike koji će to postati pretva­ranjem svojih potraživanja u dionice, točnije, u temeljni kapital dioničkog društva stečajnog dužnika, temeljem objavljenog Stečajnog plana. Među vjerovnicima koji očekuju namirenje svojih potraživanja, osim dijela rad­nika koji su stečaj Belvederea i pokrenuli, nalazi se i Republika Hrvatska u vidu Ministarstva financija, nekoliko odvjetničkih društava, javnih biljež­nika, ali i tvrtki i društava poput HEP-a, Hrvatskog Telekoma, Hotela Excelsior.

Stojević ima velike planove

Među vjerovnicima je i hrvatski podu­zetnik Zvonko Stojević, nekada drugi većinski vlasnik hotela Belvedere koji je 2001. godine kupio 54 posto hotela za šest milijuna dolara. Upravo će Sto­jević, inače, zadnji zakonski zastupnik Belvederea, sukladno Stečajnom planu, odigrati ključnu ulogu u budućim pla­novima Belvederea. Naime, jedna od tri sanacijske mjere prema stečajnom planu podrazumijeva i unos poslov­nih udjela društva Parkovi i Galerije Smiljana d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od 44, 9 milijuna kuna u temeljni kapital Belvederea. Ovime će Belvedere steći poslovne udjele u Par­kovima i Galerijama Smiljana, a podu­zetnik Zvonko Stojević, vlasnik Parkova i Galerija Smiljana steći će 642.018 dio­nice stečajnog dužnika. Belvedere će nakon ovog postupka biti dio razvoja lokacije odnosno znanstvenog muzeja Nikola Tesla u sklopu Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu. Uz razvijanje brenda vezanog za Nikolu Teslu, Belvedere će ujedno nastojati i razviti poslovanje kroz komercijaliza­ciju digitalne imovine i digitalnog uprav­ljačkog sustava. Društvo, naime, planira otvaranje znanstvenog muzeja Nikole Tesle te je plan da se za njegovu izgrad­nju uloži 41,6 milijuna eura. Muzej će se nalaziti na području trenutnog Memori­jalnog centra Nikola Tesla, odnosno kod rodnog mjesta Nikole Tesle u Smiljanu u blizini grada Gospića. Površina muzeja će iznositi okvirno 10 tisuća kvadratnih metara, a procjenjuje se da će Stojević u ovu priču investirati 20 milijuna eura. Za opremanje muzeja suvremenom tehno­logijom uložit će se još okvirno 20 mili­juna eura. Procjenjuje se da će izgrad­nja, uređenje i opremanje muzeja trajati oko dvije godine. Cilj ovog projekta, navedeno je u planu, bit će ekonomski razvoj ruralnog područja Hrvatske, jača­nje i kapitalizacija brenda Nikole Tesle, nova zapošljavanja, ali i nove investicije te jačanje turističke ponude Like.

Ostale dvije sanacijske mjere odnose se na pokriće akumuliranih gubitaka i dokapitalizaciju društva. Pokrit će se, naime, akumulirani gubitci u iznosu od 78,9 milijuna kuna. Planom je pretpo­stavljeno dodatno smanjenje temeljnog kapitala za iznos od 1,3 milijuna kuna za što se povećavaju kapitalne rezerve društva. Nakon spomenutih smanje­nja, dolazi se do ukupnog temeljnog kapitala od 24,4 milijuna kuna. Druga je sanacijska mjera, prema Stečajnom planu, dokapitalizacija, odnosno pove­ćanje temeljnog kapitala Belvederea pri­likom čega će stečajni vjerovnici svoje tražbine zamijeniti za dionice. Nakon tog postupka ukupni temeljni kapi­tal Belvederea iznosit će 41,8 milijuna kuna. Po izvršenju Stečajnog plana većinski dioničar bit će upravo Zvonko Stojević sa skoro 52 posto udjela, dok će preostali udio dijeliti tvrtka Cleostone Corporation, Noctiluca Media, Brijuni Ltd, INA, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Republika Hrvatska te mali dioničari.

OD SUŠIĆ DO MATKOVIĆA

Tri stečajna upravitelja kroz 10 godina

Kroz ovih 10 godina stečaj dubrovačke hotelske tvrtke Belvedere vodila su tri stečajna upravitelja. Stečaj je ‘otvorila’ upraviteljica Ivanka Sušić, a nakon njezinog razrješenja 2015. predmet je dodijeljen Zoranu Miletiću. Treći stečajni upravitelj je Jure Matković koji je u surad­nji s radnom skupinom izradio aktualni Stečajni plan i pod čijom je ‘palicom’ stečaj konačno i završen.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. ožujka 2022.

Pročitajte još

Policija sutra pojačano nadzire vozače mopeda i motocikla

Dulist

VEČERAS ZBOG RADOVA Posebna regulacija prometa od Vile Čingrije prema Burbonu

Dulist

OBULJEN KORŽINEK O PALJETKU ‘Dodirnuo je mnoge živote i ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi’

Dulist