Aktualno

‘Iznajmljivači su ti koji već godinama jesu i postaju istinski promicatelji tradicije, običaja i gostoprimstva’

'Iznajmljivači su ti koji već godinama jesu i postaju istinski promicatelji tradicije, običaja i gostoprimstva'

Deveti Forum obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i HGK Županijske komore Dubrovnik održan je danas u virtualnom obliku. Na Forumu u kojem je glavni fokus stavljen na trenutni položaj privatnih iznajmljivača sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Ovogodišnji je Forum obuhvatio teme poput stanja u obiteljskom smještaju u Republici Hrvatskoj, provedbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti odnosno obvezama iznajmljivača i privlačenju digitalnih nomada. Također, sudionici su u ovoj prilici iznijeli i razmišljanja o izazovima privatnog smještaja te načinima pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

U svom obraćanju zamjenica Tepšić kazala je kako je obiteljski smještaj kao autentični dio turističke ponude vrlo važno nastaviti integrirati u destinaciju kao što je Dubrovnik, što je čini potpunom i jedinstvenom. Dodala je da razina popunjenosti i razvijanje privatnog smještaja ovisi o zajedničkom proaktivnom djelovanju svih dionika u turizmu i njihovoj sinergiji.

„Obzirom na neizvjesnu globalnu situaciju kao što su pandemija COVID – 19 i rat u Ukrajini, situacija na turističkom tržištu vrlo je promjenjiva i osjetljiva. Stoga je nužno pravovremeno reagirati i prilagoditi se postavljenim zahtjevima, odnosno novim oblicima turizma. Moramo voditi računa o visokoj kvaliteti ponude i promocije koja treba biti inovativna i usmjerena na originalan sadržaj kako bi privukli što veći broj posjetitelja. Sve te stavke od iznimne su važnosti i za privatne iznajmljivače na gradskom području. Poboljšanje uvjeta obiteljskog smještaja može znatno utjecati i na imidž naše destinacije, a iznajmljivači su ti koji već godinama jesu i postaju istinski promicatelji tradicije, običaja i gostoprimstva“, istaknula je u ovoj prigodi zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Osvrnula se u svom izlaganju i na brojne projekte koji se provode na lokalnoj razini kao što je strateški projekt „Poštujmo Grad“ kojim se vodi sadašnja gradska uprava, a koji je usmjeren na aktivnosti u kontekstu stvaranja održivog turizma i daljnjeg unaprjeđenje odgovornog upravljanja destinacijom.

„Smatram kako svi zajedno trebamo stremiti pomacima koji mogu pridonijeti jednoj uspješnoj turističkoj razini, a to se može ogledati u tome koliko smo zapravo okrenuti europskim smjernicama i kategorijama kada je riječ o poslovanju u turističkom sektoru. Potrebno je da svi prisutni dionici svoje djelovanje temelje na digitalizaciji, modernizaciji i transformaciji, kao predznacima koji sigurna sam u konačnici dovode do pozitivnih rezultata i ishoda“, zaključila je zamjenica Tepšić.

Osim zamjenice Tepšić, na devetom po redu Forumu obiteljskog smještaja sudjelovali su i direktorica Turističke zajednice Dubrovnika Ana Hrnić, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina, predsjednik sekcije Zajednice obiteljskog smještaja HGK regije Dalmacija – Dubrovnik Nino Dubretić, predstavnik agencije Booking.com Vlatko Pavlović i drugi sudionici iz područja turizma koji su se ovom prilikom obratili prisutnima virtualnim putem.

Posjetimo, Forum obiteljskog smještaja svake godine okuplja vlasnike pružatelje ugostiteljskih usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima koji prate aktualne promjene i trendove u obiteljskom smještaju.

Pročitajte još

Vlahušić: Na Gruškoj placi Food market, a ima prostora i za piknik zonu

Dulist

JAK POTRES U JADRANU Dubrovnik se ljuljao na 4,9!

Dulist

Visoki kazneni sud donio odluku o porukama Žalac i Rimac

Dulist