GradUrednički izbor

STANOVNICI KOMOLCA U STRAHU ZA SIGURNOST Prelazak preko ceste svakog dana za njih je ‘igra sa životom’

STANOVNICI KOMOLCA U STRAHU ZA SIGURNOST Prelazak preko ceste svakog dana za njih je ‘igra sa životom’

U svakodnevnom smo problemu koji se događa na cesti ispred moje obi­teljske kuće u Komolcu gdje je u najma­nju ruku nemoguće normalno hodati prema autobusnoj stanici, a još teže i opasnije prijeći cestu – objašnjava nam zabrinuta sugrađanka koja iznosi kako se svakim danom nerazvrstanom cestom Komolac – Brgat vozi ‘luđački’ pa se i sama nekoliko puta pronašla u situaciji da je ‘za dlaku’ izbjegla udarcu automobila. Na cesti, nadalje govori, nema nikakvih znakova kao da na tom predjelu nitko ne živi. Njen susjed, tumači, ima troje djece koji moraju u školu i ne želi ni pomisliti što bi se moglo dogoditi zbog neodgovornih pojedinaca.
STANOVNICI KOMOLCA U STRAHU ZA SIGURNOST Prelazak preko ceste svakog dana za njih je ‘igra sa životom’
Nerazvrstana cesta Komolac – Brgat

Brzina i neopreznost pojedinaca mogle bi ih ‘stajati’ glave
S obzirom da je u obližnjoj Knežici smještena poslovna zona tim putem kreće se i veliki broj kamiona te auto­busa JGPLibertas. Naime, tuda pro­laze vraćajući se na remizu. U kasnim večernjim satima, tvrdi, stvar je još gora jer se tom prometnicom služi za trku, a prije nekoliko godina u ogradni zid obiteljske kuće ove stanovnice Komolca zabilo se vozilo koje je izle­tjelo iz zavoja zbog neprilagođene brzine kretanja. ‘Molim vas poduz­mite nešto!’, podvukla je Dubrovkinja. Svoj apel uputila je i nadležnim služ­bama, poimenice predsjedniku Grad­skog kotara Komolac Nikši Sentoviću te pročelniku Odjela za promet Đuru Šutalu.
Kako je doista riječ o ozbiljnom pro­blemu koji se odnosi na čitav potez od Sustjepana do Rožata, a gdje su, napomenimo, na glavnoj prometnici za potrebe prelaženja pješaka ocrtane tek dvije zebre u prilog idu i brojke PU dubrovačko-neretvanske. Nastavno na naš upit iz Vile Palme izvijestili su nas da su se na navedenoj dionici neraz­vrstane ceste u posljednjih pet godina dogodile čak 52 prometne nesreće. Kod njih osam uzrok je bila brzina nepri­mjerena uvjetima na cesti, šest ih je izazvano nepropisnim skretanjem, a sedam su bile posljedica nepoštivanja prednosti prolaska do je kod šest pro­metnih nesreća uzrok bilo nepropisno kretanje po kolniku.
Nadalje, tri su uzrokovane nepropisnim uključivanjem u promet, dvije nepropisnim mimoilaže­njem, također dvije nepropisnim pre­tjecanjem i obilaženjem, a neke druge greške vozača odnose se 18 preostalih prometnih nesreća. Važno je istaknuti kako tijekom njih, srećom, nije stra­dao niti jedan pješak, otkrili su iz PU dubrovačko-neretvanske. Kako namje­ravaju ovome stati na kraj te preveni­rati potencijalnu tragediju, za čitate­lje DuLista, iznio je predsjednik GK Komolac. Naime, kako tvrdi, svjesni su opasnosti, a ona se u prvom redu odnosi na nužnost pješačkog prijelaza kod tamošnje trgovine Pemo te INA-ine benzinske postaje. ­
Gradski kotar radi na rješenju
— Radimo na tome od 2017. Odgovor Grada je kako trenutno nemaju novca. Međutim, postoje naznake da će se u dogledno vrijeme stvar riješiti – priča Nikša Sentović. Što se pak tiče sporne dionice ceste s početka naše priče, iznosi kako je tamo nemoguće posta­viti zebru jer nedostaje nogostup s obje strane, a cesta za njegovu izgradnju je uska. Novim Planom urbanističkog uređenja Komolca, međutim, kaže i tome bi se trebalo pronaći ‘lijeka’. Na javnoj raspravi predstavljeno je tako kako će se u sklopu projekta Aglome­racije usporedo s trasom kanalizacije i vodovoda raditi novi put prema Kne­žici širine šest i pol metara.
STANOVNICI KOMOLCA U STRAHU ZA SIGURNOST Prelazak preko ceste svakog dana za njih je ‘igra sa životom’
Pješački prijelaz u naselju Rožat

— Na njega će biti postavljeni nogo­stupi metra i pol širine te javna rasvjeta. Radovi bi trebali započeti kroz godinu dana nakon što se dovrši Prijevor, Mokošica i Dračevo selo – zaključio je Sentović. I dok se u Komolcu ‘iz petnih žila’ trude pronaći nova prometna rje­šenja na dobrobit mještana, u Sustje­panu, čini se, stanovnici su zadovoljni onim postojećim. Naime, kako nam je priznao predsjednik GK Gruž, Antun Česko, do sad im se po tom pitanju nije obratio niti jedan nezadovoljni sugra­đanin. Centralni pješački prijelaz koji vodi od naselja prema rijeci, sasvim im je dovoljan, a isto su potvrdili iz Grada Dubrovnika.
— U naselju Sustjepan nalazi se obi­lježeni pješački prijelaz koji povezuje naselje sa sjevernom stranom ceste tj. s autobusnim ugibalištem i kupalištem, odnosno lučicom koje koriste stanov­nici naselja Sustjepan. Grad Dubrov­nik ne vidi potrebu označavanja dodat­nih prijelaza pošto na sjevernoj strani prometnice osim spomenutih sadr­žaja nema stambenih objekata i slično, a što bi kao takvo opravdalo dodatno pješačko povezivanje – istaknuli su. Što se tiče naselja Komolac, dodali su, prilikom budućeg prometnog uređenja navedene lokacije u suradnji s MUP-om razmotrit će mogućnost sigurnog označavanja prijelaza za pješake.

STANOVNICI KOMOLCA U STRAHU ZA SIGURNOST Prelazak preko ceste svakog dana za njih je ‘igra sa životom’
Sustjepanski pješački prijelaz

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 4. studenog 2020.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist