AktualnoUrednički izbor

STAMBENO ZBRINJAVANJE HRVI Ante Maslović: Izigravaju me 18 godina!

STAMBENO ZBRINJAVANJE HRVI Ante Maslović: Izigravaju me 18 godina!

Već 18 godina me izigravaju – priča nam ogorčeno 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata Ante Maslović, koji još uvijek nije riješio svoje stambeno pitanje. Godine 2005., ističe, ostvario je pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita za izgradnju kuće. Tada mu je građevinsko zemljište trebala osigurati Općina Dubrovačko primorje, u kojoj je bio i prijavljen. — Trebali su me riješiti do 2009. godine, no davali su mi lažne potvrde, izigravali su me i od te zemlje nije bilo ništa – priča dalje Maslović te dodaje kako je to pokušao potom riješiti i uz pomoć medija, no bez uspjeha budući da mu je Općina na koncu ponudila pašnjak!
— Uzeo sam odvjetnicu i odlučio završiti s Općinom Dubrovačko primorje te se prijaviti u Grad Dubrovnik, jer tu sam se i rodio. Bilo je to 2012. godine, no, da bih stekao uvjete za dobiti zemljište na području Dubrovnika trebalo je proći pet godina. Prošlo je ne pet, već sedam godina, a papiri koje sam poslao, stajali su u ladici Grada Dubrovnika. Na kraju sam odlučio sam nešto poduzeti. Uz pomoć pravnice sam prikupio sve potrebne dokumente i predao ih na Ministarstvo. Ministarstvo je o svemu zatražilo očitovanje Grada Dubrovnika – priča nam Ante Maslović

Ministarstvo pisalo Gradu
Dao nam je na uvid i preporuku Ministarstva hrvatskih branitelja iz veljače ove godine upućenu Gradu Dubrovnika. U njoj Ministarstvo moli Grad Dubrovnik da istu uvaži uz napomenu kako mu je Grad Dubrovnik temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te potvrde Ministarstva od 6. svibnja 2021. godine dužan ustupiti bez naknade građevinsko zemljište na području Dubrovnika. Također je upućena zamolba da se iznađe način kako bi Ante Maslović dodijeljeni stambeni kredit Ministarstva hrvatskih branitelja iskoristio za izgradnju kuće. Zatraženo je i da ga se obavijesti u kojem roku može očekivati dodjelu zemljišta na Nuncijati. Taj rok još čeka.

‘Gradonačelnik mi je obećao papir u travnju’
Išao je ovaj 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid i na sastanke kod gradonačelnika Mata Frankovića. —Gospodin Mato Franković me je u zadnjih godinu i pol dana primio pet puta, ali moram biti iskren i reći da me je izigrao svaki put. Govorio je: Dobit ćeš papir za dva mjeseca, dobit ćeš papir za tri mjeseca…, ali još ga nemam – ističe za DuList Maslović.
—Nedavno sam opet bio kod njega i tada mi je rekao da će mi u travnju izdati papir u kojem roku ću dobiti zemljište od Grada Dubrovnika. Međutim, oni su 17. ožujka imali ročište te se sada pojavio problem, ne sa zemljištem nego s cestom. Ne znam točno o čemu se radi, spominje se pronalazak ostataka vodovoda iz Dubrovačke Republike – priča nam Maslović te još jednom napominje kako za 20-ak dana očekuje poziv gradonačelnika, budući da mu je obećao da će napismeno dobiti rok unutar kojega će dobiti zemljište.
—Ovaj ću mu put vjerovati, iako me je dosad izigrao svaki put – napomenuo je.

‘Dosta mi je svega’
Nismo mogli ne pitati ga je li mu ponuđena kakva druga opcija, osim zemljišta na Nuncijati.
— Dao sam Matu Frankoviću prijedlog, ali ne bih sad o njemu. Vidjet ćemo hoće li me zazvati u travnju, kao što je obećao. Ako ne može Nuncijata, može mi Grad negdje kupiti zemljište. To je po zakonu, a mogu me i isplatiti… Pravnik iz Ministarstva mi je rekao da ako to ne naprave, da ih imam pravo tužiti. To će ih koštati puno više. Nalazim se u teškoj situaciji – riječi su ovog 60-postotnog HRVI, koji danas živi u Hotelu Vis 2.
—Dosta mi je više svega. Tražim od njih da se to riješi hitno. Ako su Mato Franković i Grad Dubrovnik osigurali sredstva za Nuncijatu, a sad je sporna cesta, neka meni kupe negdje zemljište. Neka me isplate… Neko rješenje moramo naći – smatra Ante Maslović koji ističe kako nikada nikoga u životu nije tužio, pa ne bi volio tužiti ni Grad Dubrovnik.
—Tužba mi je zadnja opcija. Ako se taj papir za Nuncijatu ne može dobiti, vjerujem da je Mato Franković čovjek i da ćemo se dogovoriti – zaključuje Ante Maslović.

Očitovanje Grada
Inače, na preporuku Ministarstva hrvatskih branitelja očitovao se i Grad Dubrovnik i to 1. ožujka ove godine.
—Grad Dubrovnik je izradio Urbanistički plan uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, a sve kako bi se sukladno odredbama Zakona o prostorom uređenju mogla provesti parcelacija predmetnog građevinskog zemljišta i izdvojiti točno određeni fizički dio te u konačnici i realizirati projekt izgradnje stambenog naselja i prateće komunalne infrastrukture. U svrhu rješavanja imovinskopravnih odnosa, odnosno izdvajanja suvlasničkog dijela u zasebne nekretnine u lipnju 2022. godine pokrenut je i pojedinačni ispravni postupak pred nadležnim Općinskim sudom u Dubrovniku u Dubrovniku – istaknuli su početkom mjeseca iz Grada Dubrovnika navevši kako je postupak još uvijek u tijeku te je rasprava bila zakazana za 17. ožujka.
— Kada sud po provedenom postupku donese odluku, Grad Dubrovnik će moći žurno pristupiti ažuriranju postojećih Rješenja Gradskog vijeća kojima su dodijeljena spomenuta zemljišta hrvatskim ratnim vojnim invalidima u svrhu stambenog zbrinjavanja, pri čemu će i gosp. Antu Maslovića uvrstiti na listu za dodjelu zemljišta te potom i izvršiti dodjelu istih – zaključili su u dopisu iz Grada Dubrovnika.

O NUNCIJATI NA VIJEĆU
‘Netko silno želi da ne uspijemo’
Tema dodjele zemljišta braniteljima na Nuncijati otvorena je i na sjednici Gradskog vijeća 21. ožujka. Odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Mara Kristića, gradonačelnik Mato Franković je rekao kako će se braniteljima zemlja dodijeliti u ovoj godini. Odbacio je i tvrdnje kako će se projekt dodatno odužiti zbog pronalaska ostataka starog vodovoda. Napomenuo je kako je 17. ožujka sud odradio očevid, a rješenje će se donijeti za mjesec dana, oko 17. travnja. —Nakon toga treba napraviti parcelacijski elaborat i tek tada možemo ići u dodjelu zemljišta. To će se dogoditi u ovoj godini. Ne znam kome je palo na pamet dovoditi u vezu arheološko nalazište na Nuncijati s trasom ceste. Svi znamo gdje se nalazi povijesni dubrovački vodovod i to nije nepoznanica. Cilj jedne grupacije ljudi je na svaki mogući način bojkotirati i izmišljati probleme koji ne postoje. Jedna od obveza prije lokacijske dozvole bilo je odraditi i arheološko istraživanje i to je napravljeno. Nema nikakvih problema. Ni direktor Vodovoda nema pojma o čemu se radi. Netko silno želi da ne uspijemo ne u ovom projektu nego u bilo kojem drugom. Na njihovu žalost, a na zadovoljstvo branitelja dodijelit ćemo ljudima zemljište – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako se nada ishođenju lokacijske dozvole za pristupnu cestu za 15-ak dana.

Objavljeno u tiskanom izdanju 22. oćujka 2023.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist