Zanimljivosti

Sretan rođendan, gospar Luko!

Danas je rođendan našem uvaženom akademiku, gosparu Luku Paljetku, istaknutom pjesniku, piscu, prevoditelju, kazališnom i likovnom kritičaru.

Gospar Luko rođen je 19. kolovoza 1943. godine.

Redoviti je član HAZU od 1997. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima nagrade grada Dubrovnika za životno djelo 2005. godine i Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 2012. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Jedan je od najplodnijih suvremenih hrvatskih pjesnika; objavio je tridesetak zbirki pjesama za odrasle, desetak za djecu i isto toliko pjesničko-grafičkih mapa. Stvaralaštvo za djecu, kazališne i radiodrame te znanstveni rad ravnopravni su segmenti njegova opusa.

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Godine 2004. objavio je i svoj prvi roman, Skroviti vrt.

Prevodi s engleskoga, francuskog i slovenskog jezika. 2013. godine, uz 70 rođendan objavljena je stota knjiga akademika Luka Paljetka, kako je zapisao akademik Tonko Maroević, jednog od najplodnijih i najustrajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika i književnika, koji se svojom širinom teško da uklopiti u neke granice i okvire (osim onih koje sam sebi zadaje).

Izvor: Gradoplov

Pročitajte još

Boks i pjesništvo obilježili su život Ratka Zvrka

Dulist

RADIONICE U LAPADSKOM OGRANKU KNJIŽNICA Saznajte kako iščitavati popularnu kulturu kroz psihologiju

Dulist

Djeco, ne propustite biciklijadu na igralištu OŠ Montovjerna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija