Aktualno

SRĐEVCI Tvrđava se vraća Gradu, ali tko ju je otuđio? HDZ na čelu s Dubravkom Šuicom

SRĐEVCI Tvrđava se vraća Gradu, ali tko ju je otuđio? HDZ na čelu s Dubravkom Šuicom

Tvrđava se vraća Gradu, ali tko ju je otuđio od Grada? 2008. Gradski odbor HDZ-a na čelu s Dubravkom Šuicom je otuđio tvrđavu i putem koncesije je isporučio golferima. I sad se slavodobitno tvrđava vraća Gradu. Pa gradska je oduvijek i bila, samo je jedno vrijeme, malverzacijama od strane istog ovog HDZ-a, bila isporučena nekom drugom i za nju smo se morali izboriti – istaknuo je na konferenciji za medije na temu ‘I Imperial je naš’ gradski vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor. Capor se sa svojim stranačkim kolegama, nekadašnjim gradskim vijećnicima Ivanom Viđenom i Ljubom Nikolićem, osvrnuo na pravorijek Arbitražnog sjedišta Hrvatske gospodarske komore u predmetu poništenja koncesijskog ugovora tvrđave Imperijal na Srđu.
-Nedavno se povremeni saborski zastupnik i dubrovački gradonačelnik Mato Franković požalio da mu je dosta toga da stalno mora jesti tuđi izmet. Slušajući njegove jadikovke, pitamo se tko mu ga je servirao, od kud taj izmet dolazi? Ne smijemo zaboraviti da je Mato Franković dio stranke koja desetljećima upropaštava ovu državu i društvo i koja servisira upravo sve ovakve mešetarsko spekulativne projekte kakav smo i gledali desetljećima na Srđu. Mato Franković se pravi da je nešto bolji, da je on različit od HDZ-a. Međutim, toj istoj stranci duguje i svoje mjesto direktora u marini u Komolcu, mjesto gradonačelnika, mjesto saborskog zastupnika. Ne čujemo od njega da zapomaže i uzdiše duboko u Saboru kad treba dići ruku za Lex AP ili kad treba dići ruku za imenovanje Turudića glavnim državnim odvjetnikom. U svemu ovome, ova svojevrsna travestija, odnosno situacija da Mato Franković navlači na sebe masku nekakvog borca za javno dobro i borca za sve pozitivne stvari i interese građana, tu činjenicu treba promotriti u svjetlu da nam se događaju vrlo skoro nacionalni izbori – istaknuo je Capor te napomenuo kako je raskidanje koncesijskog ugovora prihvatila tadašnja većina u Gradskom vijeću također u kontekstu nacionalnih izbora 2020. godine.
-To je tada bilo oportuno za Mata Frankovića, kao što je i danas oportuno govoriti o borbi za javno dobro. Međutim, ukoliko se samo korak udaljimo i pogledamo sve projekte koji pune medijske stupce, vidimo da je HDZ onaj čiji je sitni vez utkan i u aferu na Lapadskoj obali, i u afere na Srđu i u Sunset Beachu… To stalno servisiranje mešetarima i otimanje javnog dobra je nešto u što možemo biti sigurni da će HDZ, ukoliko se dogodi da osvoji vlast, nastaviti raditi – rekao je dalje Đuro Capor te podsjetio kako činjenica da se Mato Franković nakon 5 godina predanog zalaganja vijećnika Srđ je Grad predomislio i prihvatio raskid koncesijskog ugovora, nije rezultat toga što se išta u pravnoj argumentaciji promijenilo.
-To je njegov pokušaj političkog preživljavanja i pokušaj predstavljanja borcem za javno dobro i mi mu u tome ne trebamo pomagati. U sedmoj je godini svog mandata i dužni smo zapitati se što je to napravio. U tijeku je nekoliko izmjena GUP-a, a nijedna se ne bavi pitanjem Srđa. Kako je moguće da gradonačelnik u ovih 7 godina nije pomislio da je to potrebno. Kako je moguće da ni u planu rada Gradskog vijeća ne stoji nigdje prijedlog stavljanja van snage UPU-a za sportsko-rekreacijski centar na Srđu protiv kojeg su građani bili na referendumu 2014. Da ova gradska uprava misli ozbiljno, učinila bi nešto s važećom lokacijskom dozvolom koja je izdana, kao i ona za Marinu Frapa, u Zagrebu. Pokrenula bi postupak njenog poništenja, jer u trenutku kad su golferi izgubili koncesiju za tvrđavu, izgubili su i pravnu osnovu da posjeduju takvu lokacijsku ili traže neke građevinske. I na koncu, bombardirani stalno propagandom koja se zove Respect the City o svim uspjesima Grada koji teži održivosti, moramo se zapitati kako je moguće da u ovakvoj situaciji, gradska uprava propušta uočiti da se na Srđu i dalje planira 20 tisuća kreveta i na koji način bi tih 20 tisuća kreveta dodatno opteretilo ili zagušilo gradsku infrastrukturu. Upravo na tim pitanjima na koja upozoravamo sve ove godine vidjet će se što ovaj grad stvarno radi, a što priča da radi i na koji način respektira i city i građane – istaknuo je dalje.
To je dodatno objasnio činjenicom kako je u svim važećim prostornim planovima, od Županijskog, preko GUP-a Grada Dubrovnika do UPU-a za sportsko-rekreacijski centar na Srđu, i dalje golf resort kakav je planiran još 2013.
Njegov kolega Ljubo Nikolić podsjetio je kako su vijećnici Srđ je Grad na 56 sjednica predlagali raskid koncesijskog ugovora te u tome nisu odustajali.
-Na njima smo uporno i neprestano ponavljali i predlagali točku dnevnog reda o raskidu koncesijskog ugovora s društvom Razvoj Golf. 56 puta smo pokušali staviti točku da se o njoj uopće raspravlja, ali izabrana vlast ispred koalicije SDP-a, HNS-a, i kasnije HDZ-a sa svojim satelitima nije se udostojila čak niti raspravljati o toj točki. Nas to nije pokolebalo. Nekad je bilo mučno toliko puta to ponavljati, ali nismo nikad mislili odustati jer smo imali dobru pravnu pripremu i pravno osnažene argumente – podsjetio je na petogodišnju borbu Nikolić. Napomenuo j kako je bilo nekoliko prilika za raskid ugovora i bez te točke.
-Bila je prilika kad Razvoj golf nije ispoštovao obvezu da do 2014. počne obnovu pa je tadašnji gradonačelnik odbio naplatiti penale. Imao je priliku tada raskinuti ugovor, no to se nije dogodilo te se morao čekati ovakav način raspleta situacije – rekao je Nikolić.
Ivan Viđen istaknuo je kako je ovo velika pobjeda i obrana za koju nisu zaslužni samo oni, već i brojni drugi ljudi, njihovi partneri, volonteri, simpatizeri i podržavatelji. Svi oni koji su svojim dobrovoljnim radom ugradili sebe u niz pobjeda i bitaka.
-Koliko god je lijepo da je veliki broj građana Dubrovnika već preko 15 godina prisiljavao, pritiskao izabranu vlast i institucije da rade svoj posao, toliko je i nesretno da smo do ovakvih pobjeda morali doći pritiscima i guranjem onih kojima je to posao da to rade – rekao je Viđen.
– Ta nas borba obvezuje i podsjeća da je vladavina prava i pobjeda pravde također velika zahvalnost i veliki hommage svima onima koji su stoljećima gradili našu baštinu, ali i onima koji su je u Domovinskom ratu obranili. Siguran sam da ovakve i slične pravne pobjede puno jasnije i glasnije govore o poštivanju žrtve naših branitelja nego donedavni potpuno promašeni spomenik na platou Pila – zaključio je.

Pročitajte još

[FOTO] SERAY VOLI TRADICIJU Studentica iz Turske u nošnji Dubrovačkog primorja

Nora Di Leo

PROVJERILI SMO Dubrovnik bez podataka o američkim bullyjima XL i stafordima

Marko Džamarija

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist