Aktualno

Policija lani u Cavtatu pronašla antičke amfore. Sada ih možete razgledati u muzeju u Pridvorju

amfore

Pretragom kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga pronašli su tri antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz vremena od 1. stoljeća do sredine 3. stoljeća poslije Krista, javljaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

-Pretraga kuće se obavljala u sklopu kriminalističkog istraživanja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama o čemu je ova Policijska uprava izvjestila priopćenjem od 24. kolovoza, a osim droge, u kući su tada pronađena i tri primjerka amfora koje su, uz potvrdu oduzete i poslane na stručni pregled Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku. Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta – navode u priopćenju od utorka.

Stručnim pregledom je utvrđeno kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora, za sada, predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske.

U sklopu stručnog mišljenja Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio je zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje te kako bi bile trajno zbrinute te su amfore, u dogovoru s Muzejima i galerijama Konavala, početkom veljače ove godine predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju gdje će biti izložene te će se moći razgledati.

Pročitajte još

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Elena Čupić: ‘Volim vjerovati kako je Pariz zapravo izabrao mene’

Nora Di Leo

POTREBNA JE SAMO VOLJA I VRIJEME Dom Maslina traži volontere

Dulist

RONILAČKA AKCIJA ČIŠĆENJA U podmorju Velikog Zatona izvučeno gotovo 400 kilograma otpada!

Dulist