Politika

SRĐEVCI O IZMJENAMA GUP-A Zidat će se kao i dosad, samo jedan kat niže

Predstavnici stranke Srđ je Grad Nikša Selmani i Đuro Capor na konferenciji za medije dali su odgovor na pitanje zbog čega neće podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana Grad Dubrovnika.
-Zato što je taj dokument, kojim se regulira gradnja na području grada, dosad promijenjen sedam puta. Zato što je njega i sve te izmjene pa i ove zadnje, radila ista tvrtka splitski URBOS. Zato jer je još od vremena Dubravke Šuice, od 2005. do danas, GUP bio i ostao čedo HDZ-a, jedan ‘porod tmine’ kako ej govorio Gundulić. Zato što u njemu nema proširenja zaštitne UNESCO-ove kontakt zone ni ugrađivanja konzervatorske podloge za kontakt zonu. Zato što omogućava gradnju do 13 metara visoke građevine u srcu Lapada – naveo je Nikša Selmani, vijećnik stranke Srđ je Grad dodavši kako su očekivali puno, a dobili malo promjena i puno obećanja.
-Gradonačelnik Mato Franković suočen s lavinama kritika građana i stručne javnosti, a i zbog zabrinutosti UNESCO-a, zbog brojnih primjera nezakonito izdanih dozvola ukinutih od građevinske inspekcije, bombastično je najavio da kreće u obračun s građevinskom mafijom koja razara grad te da će to napraviti kroz Izmjene GUP-a. U studenom 2020. pokazalo se da je ‘čelični Mato’ postao ‘gumeni Mato’ i da je, negdje usput, odustao od cjelovitih izmjena i opredijelio se samo za one kozmetičke. Zidat će se kao i dosad, samo jedan kat niže. Neće se štititi preostale zelene zone u gradu. Odustao je od ucrtavanja proširenja zaštitne UNESCO-ove kontakt zone usvojene još 2018. što je Županija bez oklijevanja ugradila u svoje Izmjene županijskog Prostornog plana. Gradonačelnik, očito nije ni imao namjeru uistinu mijenjati GUP, jer da jest, napravio bi to u prvoj godini, a ne na kraju mandata uz obećanje da prave izmjene slijede čim mu građani povjere novi mandat. Zabrinjavajuće je što u GUP nije uvrštena ni konzervatorska podloga– rekao je Đuro Capor.
Capor je naveo i kako se u međuvremenu saznalo da gradonačelniku prijeti ‘građevinska mafija’, odnosno isti oni, dodaje, koji su platili HDZ-ovu i njegovu kampanju za Sabor.
-Dokument, koji će se uskoro naći na Gradskom vijeću i za koji će vijećnici HDZ-a i njihovi partneri zasigurno dići ruke, ne odgovara svom nazivu jer izmjene ostaju samo kozmetičke mjere, kojima je cilj primiriti nezadovoljstvo građana, a ne zaustaviti brojne devastacije prostora u Dubrovniku. Za to, čini se, HDZ i gradonačelnik nemaju ni snage, ni volje, jer bi to značilo da sami sebe zaustavljaju – istaknuo je Đuro Capor.
Premda je navodni cilj ovih izmjena smanjenje katnosti i volumena gradnje, koja bi investitore trebala ‘obeshrabriti’, pojedini primjeri dokazuju upravo suprotno, naveli su Srđevci.
-Primjer se konkretno može primijeniti na zgradu postojećeg i budućeg, DOC-a u Lapadu. U izmjenama GUP-a se lukavo ostavila rečenica koja zabranjuje nadogradnju postojeće zgrade, ali je izbrisana odredba da u slučaju rušenja i izgradnje nove zgrade katnost i volumen te nove zgrade moraju ostat isti kao kod srušene zgrade. Ovom lukavom izmjenom investitoru se otvara mogućnost da sruši postojeći centar te da izgradi najprije garažu s dvije podzemne etaže, a zatim i nadzemni dio nove građevine, koja, prema ovim izmjenama GUP-a može dosezati i do 13 m visine. Sve kozmetički lijepo propisano novim ‘izmijenjenim’ GUP-om – iznio je Selmani.
Umjesto kozmetičkih izmjena, poručili su za kraj, zalažu se za izradu novog razvojnog urbanističkog plana, koji bi u skladu s izazovima vremena odgovorio na potrebe njegovih stanovnika.

Pročitajte još

Frankoviću novi mandat na čelu Gradskog odbora HDZ-a, Pezo preuzeo županijsku organizaciju stranke

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI HDZ bira nova vodstva lokalnih organizacija

Dulist

Cvijeto Cvjetković ostao na čelu županijskog HSU-a

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija