PolitikaUrednički izbor

POLITIČKA SCENA U DUBROVNIKU Tko se uzda u koalicije, a tko u svoje snage na lokalnim izborima?

izbori glasovanje045

Ušli smo u izbornu godinu. Treće nedjelje u svibnju očekuju nas lokalni izbori na kojima ćemo birati župana, gradonačelnike i načelnike te predstavnička tijela. I dok su pojedini politički akteri već obznanili svoje kandidature, drugi smatraju kako je za objavu imena još uvijek prerano. Ima naravno i onih koji tek traže kandidate, ali i odgonetaju način izlaska na izbore. No, kad je u pitanju politička scena u samom Dubrovniku tu su stvari donekle poprilično jasne. Ako je vjerovati i suditi po dosadašnjim najavama, manevra za predizborne koalicije gotovo pa i nema budući da su se mnogi već izjasnili kako na izbore idu samostalno, sa svojim kandidatom. Poznato je već kako aktualni gradonačelnik Mato Franković ide po svoj drugi mandat, a nakon odluke Gradskog odbora stranke, poručio je nedavno, objavit će i ime kandidata za zamjenika mu. Naveliko se po političkim kuloarima u toj ulozi spominje pročelnica Zrinka Raguž, što Franković još ne želi potvrditi. DUSTRA, poručio nam je nedavno čelnik ove stranke Željko Raguž, priprema se kao da na izbore izlazi samostalno, ali konačnu odluku donijet će nakon razgovora sa sadašnjim koalicijskim partnerom, dakle s HDZ-om. Taj razgovor, provjerili smo s Ragužem, bit će obavljen ovih dana.

—Ne postoji nikakva mogućnost da ćemo na izbore izaći u koaliciji s nekim osim sa sadašnjim koalicijskim partnerom, što je isto tako mala mogućnost. Ipak, red je sa sadašnjim koalicijskim partnerom, s kojim imamo vrlo dobru suradnju, porazgovarati prije donošenja bilo kakve odluke – rekao nam je krajem prošle godine Raguž. Protukandidat Matu Franković sasvim sigurno će biti bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je naveliko počeo pripremati teren za svoju nezavisnu listu. No, pitanje je hoće li naći koalicijskog partnera, iako ga silno priželjkuje. Njegov koalicijski partner od 2009. do 2017., SDP, istaknuo je već svoga kandidata. Riječ je o predsjedniku dubrovačkog SDP-a Jadranu Baraču, koji i danas decidirano govori kako SDP ima svoj pravac i svoj cilj.

—SDP ima vlastitu listu, vlastiti politički pravac i službenog kandidata. Imam punu podršku i gradske organizacije i predsjednika SDP-a. Spremni smo, usmjereni smo i imamo ciljeve. Sad usuglašavamo listu te tko će ići s nama i na koji način. Kad se sve usuglasi objavljujemo i listu i program. Već duže vrijeme komuniciram kako su širom otvorena vrata svima koji će podržati mene kao kandidata, na temelju zajedničkih ciljeva i programa – kategoričan je Barač.

Predizborne koalicije
Naravno, postizborne koalicije za formiranje većine u Gradskom vijeću sasvim su druga priča i politička utakmica.

—O tome će se razgovarati kad se karte podijele i kad se bude znalo kako tko stoji nakon izbora. To je potpuno druga politička utakmica koja mora biti usmjerena ka najboljem interesu građana. Neću trgovati foteljama i pozicijama, to mi nije cilj – dodaje. A što je s HNS-om? Treba svakako spomenuti kako bi ovoj stranci jedan od kamena spoticanja svakako mogla biti suradnja s HDZ-om, zbog čega se uostalom i rasulo njihovo članstvo. Predsjednica dubrovačke organizacije HNS-a, početkom prosinca nije odbacila niti mogućnost podrške nekog drugog kandidata.

— Mi unutar podružnice razgovaramo, ali nisu donesene nikakve konačne odluke. Mislim da je rano još o tome govoriti, grad sad ima puno važnijih tema. U cijeloj toj priči treba biti racionalan, treba trijezne glave donijeti odluku idemo li samostalno na izbore ili u koaliciji, tko će biti kandidat, a po meni nije uvijek pametno da sad svi moramo imati kandidata. Zašto? Mislim da to nije dobar pogled – rekla nam je tada Gabričević. Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Valentin Dujmović na proteklim je izborima bio kandidat za gradonačelnika. Danas ta opcija, govori nam nije u igri, ali jest za župana.

—Pripremamo se kao i sve druge političke opcije. Još je rano za izlaziti s kandidatima, po meni nema smisla prije ožujka agresivnije istupati. Toga ćemo se i držati – rekao nam je. Na naše pitanje izlazi li HNS samostalno na izbore, ističe kako takve odluke još nisu donesene.

— Za sad kako stvari stoje idemo samostalno, a o tom potom hoćemo li na županijskoj ili gradskoj razini razgovarati s nekim – navodi. Na pitanje s kim su koalicije moguće, govori sa svima koji će podržavati program HNS-a.

— Ne vidim razloga da se poslije izbora ne razgovara. Ne mislim da ljude treba dijeliti na lijevo i desno, crvene, žute, zelene i plave. To stalno ponavljam. Sve što je u interesu građana i županije je prihvatljivo. Što smatramo da nije u interesu županije, takve stvari nećemo podržati – rekao je. Ne bježi od mogućnosti da se kandidira za župana.

— Predsjedništvo treba odlučiti o tome hoću li to biti ja ili netko drugi. Od odgovornosti prema stranci da imamo svog kandidata sigurno neću bježati. Treba vidjeti imamo li kvalitetnog kandidata, nekoga tko je možda više dao, koji je konstantno tu, tko ima više informacija i tko bi se više bavio županijom. Podržao bih takvu opciju, ali ako nema takve opcije i ako predsjedništvo bude inzistiralo da to budem ja, od te odgovornosti neću bježati – rekao je. Dotaknuli smo se i Vlahušića i moguće koalicije u gradu s njegovom nezavisnom listom.

—Poslije izbora postoji mogućnost za suradnju sa svima onima koji imaju kvalitetne programe. Vlahušić je izašao iz HNS-a, a u zadnje vrijeme ima dosta negativne istupe po HNS tako da se samim time ta mogućnost koalicije ili suradnje s njim značajno sužava iz dana u dan, iz izjave u izjavu. Programski da, tko god misli o interesu grada i županije da, ali predsjedništva i županijske i gradske organizacije trebaju donijeti odluke. Međutim, s obzirom na konstantne negativne istupe prema HNS-u, pa čak i neke stvari koje izjavljuje nisu istinite, svakako umanjuju mogućnost suradnje s Androm Vlahušićem – zaključio je. Iako Dujmović govori kako ih Vlahušić izjavama udaljuje, doznajemo kako su pregovori s gradskom organizacijom ipak na stolu te da bi HNS vrlo vjerojatno na izbore mogao izaći bez svoje liste.

Hrvatska stranka umirovljenika, rekla nam je predsjednica dubrovačkog HSU-a Olga Muratti, čeka odluku predsjedništva.

—Tad ćemo zauzeti stav, koji će se u bazi poštivati – rekla nam je. Spomenimo i to kako je upravo Muratti savjetnica gradonačelnika Mata Frankovića za projekt dnevnog boravka osoba treće životne dobi, što bi moglo otvoriti put ka suradnji i dalje. Već smo ranije pisali kako na izbore samostalno izlazi i DDS Pera Vićana, ali i nova politička stranka Srđ je Grad. S druge strane, na županijskoj se razini karte slabo otkrivaju. Ono što je do sad poznato jest da aktualni župan Nikola Dobroslavić ispred HDZ-a ide po svoj četvrti mandat. Iako se pojavila informacija kako će čelnik Mosta Božo Petrov biti kandidat ove stranke za dubrovačko-neretvanskog župana, ali i kako će ga podržati SDP, takvu informaciju demantira potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja. Ističe kako nije definiran ni način izlaska na izbore, niti je donesena odluka o kandidatima ni na gradskoj ni na županijskoj razini.

— Nikakvu odluku nismo donijeli, niti smo razgovarali s bilo kime o kakvoj podršci. Očito je HDZ u strahu od Mosta kao druge političke snage u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Boža Petrova. Nas to veseli i igrat ćemo važnu ulogu na izborima. Božo Petrov da se kandidira vjerojatno bi postao župan, možda se toga boje – poručuje Grmoja. Upravo je Grmoja na prošlim izborima bio Mostov kandidat za župana. S Dobroslavićem je ušao u drugi krug, no bitku je izgubio. SDP kako doznajemo iz krugova bliskih stranci još nema kandidata za župana, ali ni jasan stav o načinu izlaska na izbore, a za predizborne koalicije na stolu su pregovori s HSUom i HSS-om. A HSS u Gradu? Prvo mora naći predsjednika budući da je Vido Bogdanović krajem godine dao ostavku te na raspolaganje svojoj stranci dao mandat u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 13. siječnja 2021. 

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

ADIO, GOSPAR LUKO Bio je istinski čarobnjak riječi čiji su stihovi otvarali svako dječje srce

Dulist