Aktualno

“Srđ je prevrijedan za neodgovorno postupanje”

"Srđ je prevrijedan za neodgovorno postupanje"

Predsjednica Društva arhitekata Dubrovnika Marija Kojaković na jutrošnjoj se konferenciji za medije osvrnula na predstojeću sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj će ključna točka dnevnog reda biti UPU golfa na Srđu.

– Na stručnim raspravama izlagali smo o prostoru Srđa kao strateškom resursu za sve generacije i viziji razvoja Grada. Ovom prilikom iznosimo činjenice koje su svima razumljive te nužnost da se smanji volumen izgradnje, rezervira prostor za nužne gradske sadržaje, te zabrani financiranje infrastrukture van zahvata UPU-a ŠRCa na Srđu iz gradskog proračuna, odnosno iz sredstava građana – istaknula je Kojaković.
 
Istaknula je kako se u UPU radi o prostoru tri Nove Mokošice (300 tisuća metara četvornih), a potrebno je tražiti smanjenje volumena za barem jednu Mokošicu (100 tisuća metara četvornih).
 
– Treba ostaviti prostora za gradu neophodne sportske i javne  sadržaje: nogometni i atletski stadion, zatvorene i otvorene sportske bazene, multifunkcionalnu  sportsku dvoranu i dovoljan broj parkinga za takve sadržaje za koje nema mjesta u od Kantafiga do Orsule. Sva data mišljenja su načelna i ona važe i za smanjeni obuhvat izgradnje. Dužni smo poštovati mišljenje deset tisuća građana Dubrovnika koji su glasali protiv  golemog volumena izgradnje apartmana  uz planirano golfsko igralište – kazala je Kojaković.
 
Dodala je kako se UPU-om maksimalizira kvadratura izgradnje, a spomenula je i bivšeg povjerenika Vlade RH Želimira Bosnića, koji nije imao pravo 2005. godine mijenjati županijski prostorni plan, što je danas predmet ustavne tužbe.
– Zbog toga se donošenjem UPU-a se stvara pravni preduvjet da Golf razvoj može tužiti Grad Dubrovnik zbog pretrpljene štete prouzročene nezakonito donesenim prostornim planovima – rekla je Kojaković, te dodala kako je procjena ulaganja u projekt od 2003. godine i 80 milijuna eura do 2012. godine narasla na 1,2 milijarde eura.
 
Osvrnula se i na planske dubioze po pitanju vodoopskrbe i elektroopsrkbe te repetitora na Srđu. Prozvala je Gradsku upravu jer ne posjeduje predračun troškova infrastrukture do naselja na Srđu niti sagledane dugoročne posljedice za gospodarsko i stanovnike Grada.
 
– Naše primjedbe u korist  javnog interesa  nisu usvojene. ali mi smo spremni dati stručnu pomoć za izradu boljeg i prihvatljivijeg  rješenja ovog plana i zato je nužno da se nađe na ponovnoj javnoj raspravi. Nije dopustivo da sudbinu našeg Grada donosi izrađivač-rutiner i da je to jedino rješenje bez ikakve alternative napravljeno samo u interesu investitora bez legitimacije. To je jedini i prevrijedan prostor za tako neodgovorno postupanje. Jedino rješenje je javni arhitektonsko-urbanistički natječaj na temelju programa u javnom interesu. Planom predviđeni arhitektonski natječaj za jedan posto investicije u igralište i sportsku dvoranu je u najmanju ruku izrugivanje s nama građanima i s gradskom upravom – objasnila je Kojaković.
 
Istaknula je kako su odgovori na njihove argumentirane primjedbe i pitanja data tokom javnih rasprava uglavnom materijalno pogrešni i netočni jer ih investitorov izrađivač neutemeljeno pobija.
 
– Rutinerski izrađivač plana se stavlja iznad mišljenja konzervatora, urbanističkog zavoda i struke, a za prihvaćanje i objavu tih odgovora odgovorna je gradska uprava. Odgovori su najbolji dokaz o potpunoj neobjektivnosti i izrađivača i gradske uprave na štetu javnog interesa i služe samo interesima potencijalnih investitora. Za ocjenu primjedbi i davanje odgovora na pitanja građana i struke mjerodavno je isključivo neovisno stručno tijelo, što ne brani ni jedan zakon, jer služi u svrhu zaštite javnog interesa u skladu s članom 12. i 13. važećeg Zakona o prostornom planiranju i gradnji – kazala je Kojaković.
 
– Svim vijećnicima i svim građanima Dubrovnika mora prije usvajanja dnevnog reda biti dat na uvid ugovor između Grada Dubrovnika i potencijalnog investitora, kao i eventualni dodaci, izmjene i dopune tog ugovora. Bez upoznavanja tog ugovora vijećnici ne mogu donijeti kvalificiranu odluku. I dalje, odluka donijeta bez uzimanja u obzir ugovora između Grada i samozvanog investitora nije valjana – zaključila je Kojaković.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo