Aktualno

“Srđ je naš” na izborima za Gradsko vijeće

"Srđ je naš" na izborima za Gradsko vijeće

Dio inicijative 'Srđ je naš' formirat će listu za Gradsko vijeće, a nositelj liste bit će Igor Miošić – najavio je Luko Piplica iz inicijative 'Srđ je naš' na jutrošnjoj konferenciji za medije.

– Dio građana okupljenih oko inicijative 'Srđ je naš' ima sposobnost i odgovornost prihvatiti takav politički teret i da se angažira i na takav način, što je isti dio procesa, kao što smo kroz referendumsku incijativu ohrabrivali ljude da izađu u javni prostor i politički život grada, a formiranjem građanskih listi odvija se proces relaksiranja ljudi da uđu u prostor odlučivanja i upravljanja gradom. U tome imaju našu podršku. U svakom slučaju bit će uzbudljivo! – objasnio je Piplica.

Dodao je kako inicijativa 'Srđ je naš' time ne ulazi u politički prostor, jer je sačinjena od širokog fronta udruga i pojedinaca, koji nisu uniformirana politička snaga.

Inače, iz inicijative 'Srđ je naš' zahvalili su građanima što su izašli na referendum i izjasnili se za i protiv projekta na Srđu.
– To je veliki korak u demokratizaciji demokracije u Dubrovniku i Hrvatskoj. Kod 31 posto građana probudili smo vjeru da mogu odlučivati o životu svog dana i svojoj budućnosti. Građani su jasno iznijeli svoj stav o ovom projektu, a referendumska inicijativa nadahnula je i druge dijelove Hrvatske da se pokrenu slične referendumske inicijative – kazao je Piplica, dodavši kako iz referenduma izlaze osnaženi s 85 posto podrške onih koji su izašli s njihovim stavovima, kao i povjerenjem brojnih građana koji su volontirali kako bi se cijeli proces omogućio.

– Ovim inicijativa 'Srđ je naš' dobiva punopravno građanstvo u društvenom životu grada, a buduće političke vlasti dobivaju korektiv svom ponašanju. Nastojat ćemo ohrabrivati ljude da ulaze u javni prostor kako bi bili aktivni sudionici života grada – izjavio je Piplica.

– Slavljenje činjenice kako jasno izražena volja građana nije pravno obvezujuća za Gradsko vijeće govori dovoljno o podcjenjivačkom odnosu investitora prema građanima Dubrovnika. Na takav odnos inicijativa 'Srđ je naš' upozorava od samih početaka. Još ćemo odlučnije ustrajati u borbi protiv mnogih nezakonitosti na osnovu kojih se ovaj projekt namjerava nametnuti građanima – kazao je Đuro Capor.

– Imamo tri tužbe na hrvatskim sudovima koje osporavaju zakonitost dokumenata na osnovu kojih je projekt postavljen. Podnijet ćemo i ustavnu tužbu kojim bi nedvosmisleno zaštitili jasno izraženu i valjanu volju građana Dubrovnika na ovom referendumu – dodao je Capor.

I Piplica i Capor najavili su kako nastavljaju djelovati kroz inicijativu 'Srđ je naš' i neće biti na listi za Gradsko vijeće, a koja bi trebala biti predstavljena kroz nekoliko dana i navodno bi trebala nositi naziv 'Srđ je Grad'.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist