Politika

Srđ je Grad: Župane, spakirajte kufere i odjašite u zalazak Sunca!

Srđ je Grad: Župane, spakirajte kufere i odjašite u zalazak Sunca!

Pozivamo župana Nikolu Dobroslavića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Iva Klaića da podnesu ostavke. Naime, svojim su nečinjenjem i propustom utvrđivanja raskida koncesije za plažu u Uvali Lapad s koncesionarom ‘Dubrovački zalasci sunca d.o.o.’ ugrozili javna sredstva svih građana Hrvatske u visini od 14 milijuna eura i propustili naplatiti 822 tisuće eura na ime koncesijskih naknada – ističu u priopćenju za medije iz stranke Srđ je Grad.

-Posljednjih dana u javnost isplivava sav trulež koncesije za plažu u uvali Lapad koju je 2015. godine Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila tvrtki ‘Dubrovački zalasci sunca d.o.o.’ Od samih početaka upozoravamo na sve nepravilnosti koje se gomilaju od trenutka davanja koncesije, od samog odabira koncesionara, preko neispunjavanja obveza o ulaganju i nedovršetka projekta, do neplaćanja koncesijske naknade već četiri godine. U međuvremenu je i presudama Visokog upravnog suda utvrđena nezakonitost koncesije, nakon čega je davatalj iste, a to je Županijska skupština DNŽ-a trebala utvrditi okolnosti i raskinuti ugovor.

Međutim, brojni apeli građana, udruga, svih oporbenih političara, nailazili su na ignoriranje županijske uprave, kako nadležnog upravnog odjela na čelu sa pročelnikom Ivom Klaićem, tako i samog župana Nikole Dobroslavića, koji su ponavljali mantru od dvije presude koje su u koliziji jedna s drugom. Pritom nisu činili ništa. Niti su osigurali instrumente naplate potraživanja, niti su zatražili stručna pravna tumačenja, niti su imali političke hrabrosti raskinuti koncesiju i osigurati da se aktivnosti na plaži u Uvali Lapad odvijaju u skladu s potrebama građana i posjetitelja Dubrovnika. Umjesto toga izabrali su županovu vječnu taktiku nečinjenja, pometanja problema pod tapit i čekanja da oluja prođe – napominju iz Srđ je Grad te dodaju kako smo ovih dana svjedoci da oluja nije prošla, već tek dolazi.

-U javnost su izašli podaci kako je tvrtka ‘Dubrovački zalasci sunca d.o.o.’ pokrenula postupak likvidacije, a dosadašnji direktor, a od 30. studenog i likvidator društva najavljuje tužbu prema Republici Hrvatskoj za nadoknadu njihovih ulaganja u visini od 14 milijuna eura.

O etičnom poslovanju i odgovornosti koncesionara nećemo trošiti riječi, osobito ne na tvrtku koja je u posljednje četiri godine neplaćanjem koncesijske naknade ostala dužna proračunima Županije i Repubilke Hrvatske 822 tisuće eura. O svemu tome će se trebati pomno pratiti zakonitost i javni interes u postupku likvidacije i eventualnog stečaja koji iz nje može proizaći. Ali o političkoj odgovornosti župana i cjelokupne županijske uprave i te kako imamo što reći i tražiti ostavke. Naime, najavljeni pravni postupci koncesionara dovode u sumnju postupke davatelja koncesije, odnosno odgovornih osoba u županiji koji su, u najmanju ruku nečinjenjem, u budućim najavljenim pravim postupcima ugrozili javna sredstva za 14 milijuna eura potraživanja koncesionara i nisu osigurali naplatu koncesijske naknade u visini od preko 800 tisuća eura.

Ako vam je još uvijek lakše pojmiti o kolikom se iznosu radi u kunama, riječ je o iznosu od 112 milijuna kuna. Ako to nije razlog za ostavku odgovornih, ne znamo što jest. Stoga, Župane podnesite račune, spakirajte kufere i odjašite u zalazak sunca! – zaključuju Srđevci.

Pročitajte još

Ivica Todorić osnovao stranku i najavio izlazak na parlamentarne izbore

Dulist.hr

REALDU KONFERENCIJA Dubrovnik ima 4 tisuće praznih stanova, a pitanje dugoročnog najma nije riješeno

Dulist

[FOTO] DOSTA JE! Na prosvjedu u Zagrebu i dubrovačka oporba

Dulist