Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ ‘Zašto nogometni Djed Mraz zaobilazi Dubrovnik?’

ANDRO VLAHUŠIĆ 'Zašto nogometni Djed Mraz zaobilazi Dubrovnik?'

U proteklih tjedan dana u Republici Hrvatskoj doneseno je više odluka o izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih nogometnih stadiona nego u zadnjih trideset godina. Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijeli su odluku o izgradnji nacionalnog i gradskog stadiona u Maksimiru, za 35 000 gledatelja. Grad Zagreb potvrdio je odluku i donio proračunska sredstva za rekonstrukciju nogometnoga stadiona u Kranjčevićevoj ulici za 12 000 gledatelja. U Rijeci je Gradsko vijeće prihvatilo idejno rješenje potpuno novoga stadiona za 12 000 gledatelja. Grad Split će uz obnovu Poljuda graditi novi nogometni stadion za 30 000 ljudi. U Koprivnici je protekli tjedan predstavljeno idejno rješenje za rekonstrukciju nogometnoga stadion za 8 000 gledatelja. Grad Velika Gorica i Hrvatski nogometni savez predstavili su kamp hrvatske nogometne reprezentacije. Uz nedavno izgrađenu nogometnu Arenu u Osijeku, hrvatski gradovi uz pomoć Vlade kreću u ozbiljnu izgradnju nogometnih stadiona za svoje prvoligaše i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju – nabraja u priopćenju za medije gradski vijećnik Andro Vlahušić.
-Možemo reći da je ovogodišnji hrvatski Djed Mraz nogometaš. Obilazi Hrvatsku od grada do grada, dijeli poklone, nova nogometna igrališta i jedino preskače grad Dubrovnik. Grad u kome nogometni klub igra u četvrtoj ligi u kojoj se nalazi na posljednjem mjestu tablice. Za svaki projekt nogometnog stadiona u Hrvatskoj napravljena je te predočena studija izvodljivosti iz koje je vidljiva cijena izgradnje ili rekonstrukcije samoga stadiona. Predloženo je više modela kako izgraditi i rekonstruirati nogometne stadione. Tako je za izgradnju potpuno novih stadiona u Zagrebu, Rijeci i Splitu predviđena cijena izgradnje od tri tisuće eura po sjedalici, što odgovara i cijeni izgradnje novog stadiona u Osijeku. Za rekonstrukciju stadiona u Zagrebu, Kranjčevićeva ulica i Koprivnici određena je cijena od tisuću i pol eura po sjedalici ili upola manja od cijene izgradnje novih stadiona. Prema predloženim modelima vlasnici nogometnih stadiona trebali bi postati gradovi, a nogometni klubovi bi ih koristili za svoje potrebe te postali njihovi korisnici. Predloženi stadioni imali bi četvrtu UEFA kategoriju i na njima bi se mogle odigravati domaće i međunarodne utakmice, klubova te reprezentacije. Stadioni bi bili samostalni objekti, a podloga bi bila vrhunska hibridna trava, idealna za trening i odigravanje nogometnih utakmica. Odluke su donesene ovaj tjedan te se korak po korak kreće u realizaciju istih. Predloženi modeli će se prilagođavati tržišnim uvjetima kao i cijene izgradnje. Do izgradnje novih stadiona u gradovima će se i dalje igrati prvoligaški nogomet te utakmice nogometne reprezentacije – ističe Vlahušić te napominje kako Grad Dubrovnik ima namjeru napraviti nogometni stadion za 4 500 gledatelja u Lapadu, a kao varijantno rješenje predlaže se izgradnja novoga nogometnoga stadiona u Gospinu polju nešto većega kapaciteta.
-Prema predstavljenim hrvatskim projektima te cijenama rekonstrukcije i izgradnje novih stadiona možemo sa velikom točnosti odrediti i cijenu stadiona u Dubrovniku. Kada bi se išlo na rekonstrukciju postojećega stadiona u Lapadu za 4500 gledatelja cijena bi iznosila osam milijuna eura. Izgradnja novoga stadiona u Gospinu polju za pet tisuća gledatelja cijena bi iznosila petnaest milijuna eura.
Nijedan hrvatski grad ne gradi nogometni stadion s umjetnom travom na krovu trgovačkoga centra, nego samostalne stadione s prirodnom i hibridnom travom. Stadione kakve imaju svi europski klubovi i gradovi, osim jednoga nogometnoga kluba u Srbiji i Beogradu.
Za stadion na krovu trgovačkoga centra s umjetnom travom, cijena bi bila niža od izgradnje ili rekonstrukcije samostalnih travnatih stadiona te bi dubrovačka Arena od 4 500 gledatelja, koštala pet do šest milijuna eura.
Ljubitelji nogometa u Dubrovniku, a posebno nogometaši, trebali bi napisati pismo Djedu Mrazu u kome ga mole da svrne pogled na jug Hrvatske i Dubrovnik. Neka ispuni želje nogometnih klubova, pod uvjetom da Hajduk bude prvak te izgradi predložene nogometne stadione. Dubrovniku neka osigura stabilnoga prvoligaša te pronađe pametne ljude koji će znati izgraditi nogometni stadion u najbogatijemu hrvatskome gradu – zaključuje.

Pročitajte još

Ivica Todorić osnovao stranku i najavio izlazak na parlamentarne izbore

Dulist.hr

REALDU KONFERENCIJA Dubrovnik ima 4 tisuće praznih stanova, a pitanje dugoročnog najma nije riješeno

Dulist

[FOTO] DOSTA JE! Na prosvjedu u Zagrebu i dubrovačka oporba

Dulist