Grad

SRĐ JE GRAD Na sjednici Gradskog vijeća krše se Ustavne vrijednosti RH

Vijećnici Srđ je Grada Đuro Capor, Petra Marčinko i Nikša Selmani napustili su današnju sjednicu Gradskog vijeća te se obratili javnosti priopćenjem u kojem ističu kako se nakon alkoholizma i šovinizma, sada na Gradskom vijeću kršen i Ustavne vrijednosti Republike Hrvatske. Navode kako je Republika Hrvatska jasno naglasila kontinuitet danas suverene Republike polazeći od načela antifašizma te se jasno distancirala od bilo kakve veze s fašističkim projektom Nezavisne Države Hrvatske i svega što se simbolički vezuje uz nju. Podsjetili su na priopćenje Ustavnog suda RH od 5. lipnja 2020. u kojem stoji: „U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“.

-Javno isticanje ovog pozdrava dogodilo se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a na što je više puta prema Poslovniku upozorio naš vijećnik Đuro Capor. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica na navedeno je izjavio da ne vidi ništa sporno u tome i dopustio vijećniku Ivici Roku da za govornicom Grada Dubrovnika govori noseći ovo obilježje. Time je Predsjednik Gradskog vijeća osramotio svoju funkciju i sam Grad Dubrovnik doveo u potpuno neprimjerenu poziciju, na što mi kao vijećnici nismo pristali i odlučili smo napustiti sjednicu – ističu u priopćenju dodajući kako je žalosno da se nakon 30 godina hrvatske suverene države i članstva u Europskoj uniji kao sljednice antifašističkih vrijednosti, u Republici Hrvatskoj javno toleriraju i potiču ovakve propale vrijednosti koje nam se, nažalost, prodaju pod vrijednostima Domovinskog rata.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici se raspravlja o proračunu Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a vijećnik Ivica Roko je za govornicu izašao u majici HOS-a, zbog čega su vijećnici Srđ je Grad napustili sjednicu.

Pročitajte još

BRANITELJ PERO BENDER Meni je ’95. stvar završila! Odabrao sam biti Pero glazbenik, a ne Pero ratni veteran!

Ivana Mijić Vulinović

PREDSTAVLJEN NOVI IZGLED SPOMEN SOBE Trebala bi biti dovršena do Feste sv. Vlaha!

Dulist

GRADONAČELNIK DOMINKU RADIĆU ‘Hvala od srca što nesebično pomažete ljudima’

Dulist