Aktualno

Srbi opet svojataju hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića!

Ne prestaju srpska posezanja za dubrovačkim velikanima, a najnoviji primjer vidljiv je iz vijesti objavljene na portalu Hercegovina Press pod naslovom: ‘Nije greška, dobro ste pročitali! Dubrovački aerodrom nosiće ime po slavnom Srbinu iz Popovog polja’. U toj vijesti prenosi se priopćenje Dubrovačko-neretvanske županije o pokretanju inicijative da se ime hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića doda nazivu Zračne luke Dubrovnik.

Na kraju autor članka dodaje kako je Bošković inače ‘Srbin rimokatoličke vjeroispovijesti čije je porijeklo iz Popovog polja, gdje se rodio njegov otac Nikola, inače trgovac’.

Ne treba zaboraviti kako je upravo ovih dana na temu Ruđera Boškovića i njegovog podrijetla predavanje održao izvanredni profesor na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Marinko Marić. Dotaknuo se i nastojanja da ga se u javnosti predstavi kao podrijetlom srpskog znanstvenika.

U svezi tih nastojanja, donosi Dubrovačka biskupija, poručio je kako ga je i papa Benedikt XVI. svojim govorom u posjetu Hrvatskoj afirmirao kao velikog hrvatskog znanstvenika: “On vrlo dobro utjelovljuje sretnu svezu između vjere i znanosti, koje se uzajamno potiču na propitivanje, koje je istovremeno otvoreno, raznoliko, ali i sintetičko. […] U Boškoviću imamo analizu, imamo proučavanje mnogovrsnih znanstvenih grana, ali imamo i strast za jedinstvom. A to je tipično za katoličku kulturu. […] Odajemo priznanje slavnome Hrvatu, ali i istinskom isusovcu: častimo štovatelja istine koji dobro zna koliko ga ona nadvisuje, ali koji također zna, u svjetlu istine, upotrijebiti do kraja sposobnosti razuma kojima ga je Bog obdario”.

Pročitajte još

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

Radno vrijeme Libertasovih prodajnih mjesta uz Dan državnosti

Dulist

HACKATON 2023 Prvo mjesto osvojila ekipa Unidu 1 i uređaj za prevenciju požara

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija