Kultura

Splitski virtuozi u crkvi Male braće

Splitski virtuozi1

Koncert Splitskih virtuoza, komornog orkestra kojeg čini jedanaest istaknutih profesionalnih glazbenika pod umjetničkim vodstvom renomiranog violista i dirigenta, Wladimira Kossjanenka, održat će se u petak, 25. studenoga u crkvi Male braće s početkom u 20 sati.

Ovaj koncert dio je Dalmatinskog ciklusa koji je organiziran u suradnji Koncertnog ureda Zadar, Hrvatskog doma Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Ulaz na koncert je slobodan.

Od svjetlosti do tame i natrag. Tako nekako bi se mogao okarakterizirati karakterno i stilski raznolik program Splitskih virtuoza. Od lakih nota von Suppè, izrazito romantičnih Brucha, preko tame i jeze Šostakovičeve glazbe, Botičinoga zazivanja viših sila te lepršavosti i prozračnosti Papandopulovog zapisa. – ovako je program koncerta opisao glazbenik Krešimir Starčević.

Naime, koncert će započeti uvertirom operete „Laka konjica“ Franza von Suppèa, popularnog djela skladatelja rođenog u Splitu 1819. godine. Slijedi Bruchova Romanza za violu i gudače, a potom jedno od najznačajnijih djela 20. stoljeća, Šostakovičev Osmi gudački kvartet u c-molu, koji nosi podnaslov U spomen na žrtve fašizma i rata. Na programu je i Suita Pintarichiana Šostakovičevog suvremenika Borisa Papandopula, te dubrovačka praizvedba djela Invokacija za gudače mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice. O skladbi skladatelj je zapisao:

Čovjek je oduvijek bio fasciniran prirodom i pojavama koje su van njegove kontrole. Kroz povijest su postojali raznorazni pokušaji da se takvim pojavama zagospodari. Zazivanje takvih viših sila temeljna je i nit vodilja Invokacije. U potpunoj tmini prepunoj šumova i zvukova u daljini se čuju i zvuci ljudi koji čine svoje obrede. Kako zvuk postepeno postaje sve glasniji i jasniji, približavamo se glavnom zbivanju te i sami ulazimo u Invokaciju.

Prije deset godina, na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Jeunesse Musicales i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, udružili su se ugledni splitski profesionalni glazbenici pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, istaknutog violista i dirigenta svjetske karijere rodom iz Kazahstana, te osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću – Splitski virtuozi. Brojne recenzije hrvatskih i stranih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. Na njihovim koncertima nastupilo je više od 100 glazbenika iz 18 zemalja.

U nastavku Dalmatinskog ciklusa, Dubrovački simfonijski orkestar gostovat će u Splitu i Zadru

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist