Kultura

Splitski virtuozi u crkvi Male braće

Koncert Splitskih virtuoza, komornog orkestra kojeg čini jedanaest istaknutih profesionalnih glazbenika pod umjetničkim vodstvom renomiranog violista i dirigenta, Wladimira Kossjanenka, održat će se u petak, 25. studenoga u crkvi Male braće s početkom u 20 sati.

Ovaj koncert dio je Dalmatinskog ciklusa koji je organiziran u suradnji Koncertnog ureda Zadar, Hrvatskog doma Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Ulaz na koncert je slobodan.

Od svjetlosti do tame i natrag. Tako nekako bi se mogao okarakterizirati karakterno i stilski raznolik program Splitskih virtuoza. Od lakih nota von Suppè, izrazito romantičnih Brucha, preko tame i jeze Šostakovičeve glazbe, Botičinoga zazivanja viših sila te lepršavosti i prozračnosti Papandopulovog zapisa. – ovako je program koncerta opisao glazbenik Krešimir Starčević.

Naime, koncert će započeti uvertirom operete „Laka konjica“ Franza von Suppèa, popularnog djela skladatelja rođenog u Splitu 1819. godine. Slijedi Bruchova Romanza za violu i gudače, a potom jedno od najznačajnijih djela 20. stoljeća, Šostakovičev Osmi gudački kvartet u c-molu, koji nosi podnaslov U spomen na žrtve fašizma i rata. Na programu je i Suita Pintarichiana Šostakovičevog suvremenika Borisa Papandopula, te dubrovačka praizvedba djela Invokacija za gudače mladog hrvatskog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice. O skladbi skladatelj je zapisao:

Čovjek je oduvijek bio fasciniran prirodom i pojavama koje su van njegove kontrole. Kroz povijest su postojali raznorazni pokušaji da se takvim pojavama zagospodari. Zazivanje takvih viših sila temeljna je i nit vodilja Invokacije. U potpunoj tmini prepunoj šumova i zvukova u daljini se čuju i zvuci ljudi koji čine svoje obrede. Kako zvuk postepeno postaje sve glasniji i jasniji, približavamo se glavnom zbivanju te i sami ulazimo u Invokaciju.

Prije deset godina, na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Jeunesse Musicales i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, udružili su se ugledni splitski profesionalni glazbenici pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, istaknutog violista i dirigenta svjetske karijere rodom iz Kazahstana, te osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću – Splitski virtuozi. Brojne recenzije hrvatskih i stranih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. Na njihovim koncertima nastupilo je više od 100 glazbenika iz 18 zemalja.

U nastavku Dalmatinskog ciklusa, Dubrovački simfonijski orkestar gostovat će u Splitu i Zadru

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija