Kultura

SPECIFIČNO STRUKTURIRANI ROMAN ‘O tempora, o mores!’ Tomislava Kuljiša

SPECIFIČNO STRUKTURIRANI ROMAN 'O tempora, o mores!' Tomislava Kuljiša

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, novu knjigu Tomislava Kuljiša O tempora, o mores!, posthumno objavljenu u nakladi Društva dubrovačkih pisaca, dr. sc. Slavica Stojan, Miro Bronzić i Boris Njavro, predstavit će u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Dubrovnik.

Tomislav Kuljiš bio je dugogodišnji profesor Hrvatskoga jezika i književnosti, te filmske umjetnosti u dubrovačkoj Gimnaziji, također dugo godina važni član dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, vrhunski jezikoslovac, povjesničar umjetnosti i znalac povijesti našega Grada. Među osnivačima je Društva dubrovačkih pisaca. Preminuo je 10. prosinca 2021. godine, te je ova knjiga na svoj način i spomen na njegovu pisanu riječ.

Iz recenzije pogovora akademika Luka Paljetka:

Ovaj specifično strukturirani roman otvara se sjetnim, nostalgičnim uvodom koji danas, kada autor više nije među nama, djeluje gotovo kao epitaf. U njemu na gotovo pirandelovski način podvojeni autor Tomislav vodi dijalog sa samim sobom: On Tomo, ja Tomislav – stopili smo u Tomitas. Svidjelo mu se. – Idemo pisati? – Idemo! Tako je nastao ovaj intrigantno koncipiran romaneskni tekst koji je nedovršen i neobjavljen ostao vjerojatno zato što su događaje o kojima je u njemu pisao potisnula zbivanja vezana za Domovinski rat u Dubrovniku (Kuljiševu Sutomlju). (…) Autor svojim osebujnim postupkom veliku povijest vješto zna smjestiti u sudbine tzv. malih ljudi preko kojih se prelama sva tragika neumitne povijesne zbilje, u neprekidnom sukobu onog okrutno općeg i onog neuništivo, žilavo osobnog.

Predstavljanjem O tempora, o mores! započinje program ovogodišnje Feste Dubrovnik.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist