Grad

Sortirnica Čistoće će se moći prijaviti za financiranje EU sredstvima

Sortirnica Čistoće će se moći prijaviti za financiranje EU sredstvima

U Čistoći su sa veseljem dočekali jučerašnju sjednicu Vlade RH na kojoj je donesena i Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom.

Kao što smo već izvijestili javnost, u travnju ove godine su usvojene izmjene i dopune prostornog plana u Općini Župa Dubrovačka, čime su stvoreni preduvjeti za planirani razvoj projekta sortirnice suhih reciklata u postrojenju Čistoće.

Spomenuta odluka Vlade će omogućiti razvoj i realizaciju ovog projekta sredstvima iz EU fondova. Već krajem prošle godine je završena predstudija isplativosti, a Fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti je dostavljena pripremna dokumentacija. U tijeku je izrada idejnog projekta, a i sve naredne aktivnosti će biti koordinirane sa nadležnim Ministarstvom i Fondom, kako bi projektna dokumentacija bila pravovremeno usklađena sa zahtjevima EU. Sukladno donesenoj odluci, ovaj zahtjevni projekt je planiran za količinu do 30.000 tona/godišnje, izvor financiranja uključuje JLS, FZOE i EU. Nositelj projekta je JLS, a su-nositelj Čistoća i Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Na sjednici Vlada je donesena i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Uz čitav niz aktivnosti planiranih za razdoblje 2017-2022 je i primjena naplate prikupljanja i obrade miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada po količini.

Ova uredba pomoći će u realizaciji mjera koje su zacrtane Planom gospodarenja otpadom, a s ciljem uspostave kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist