DuList IN

SOMMELIER SINIŠA LASAN ZA DULIST IZ LONDONA Uvijek me vesele medalje za naša vina

Sinisa Lasan

Zašto će 2017. godina biti najuspješnija za hrvatsko vinarstvo na međunarodnoj sceni otkriva nam sommelier Siniša Lasan, jedini Hrvat koji već drugu godinu za redom sudjeluje na najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards.
Za sve one koji poznaju Sinišu ili su prijatelji s njime putem Facebooka, posljednjih nekoliko dana mogli su pratiti njegova videa, odnosno javljanja iz Londona s dnevnim izvješćima s ovog prestižnog natjecanja koje se održalo od 24. do 28. travnja.

Siniša, kako ste došli na ideju za videa i koliko je otprilike ljudi popratilo Vaš rad?

Glavna ideja i cilj videa bila je pobuditi interes javnosti o važnosti ovog natjecanja, kako medija tako i ljudi koji jednostavno vole vino i prate događanja na vinskoj sceni. S obzirom da ste vi jedan od rijetkih medija koji su me popratili prošle, a evo i ove godine, smatram da jedino zajedničkim ustrajanjem na promociji hrvatskih vina i širenjem kulture vina općenito možemo napraviti iskorak na svjetskoj sceni. Nakon moje druge godine na Decanteru, moram vam priznati da smo na dobrom putu, ali to je tek početak. Bez medija kao vrlo važne karike u cijelom ovom procesu, teško je ostvariti zajednički cilj – čemu sve medalje, trud vinara i njihov uspjeh ako nitko neće znati o tome? Objavio sam sedam videa i ukupno ih je pogledalo oko 14 tisuća ljudi, te ukoliko je barem pola tih pregleda bilo cjelovito, odnosno od ljudi koje ova tema baš zanima, onda mogu reći da su javljanja bila uspješna.

Sudjelovali ste i prošle godine na DWWA, možete li nam dati usporedbu što se tiče ove godine i hrvatskih vina?

Prije svega, moja prošlogodišnja ‘inicijacija’ na Decanteru i promatranje situacije iznutra dala mi je vrlo važan zadatak. Naime, ne mogu reći da sam bio razočaran činjenicom da je bilo osamdesetak uzoraka iz Hrvatske, nego sam se jednim dijelom osjećao i nemoćno jer nisam sudjelovao u radu hrvatskih panela i nisam mogao ukazati na specifičnosti naših vina kojima je najveća odlika ekspresija terroira. Onda se dogodila nagrada za najbolje monosortno vino i otišla u Hrvatsku, u Istru! To je bila potvrda da imamo vina svjetske klase, što oduvijek govorim i da je bitno svijetu to dati do znanja! Sve me to ponukalo da zimu provedem vrlo aktivno, povežem se s ljudima koji organiziraju natjecanje i uvjeravam naše vinare o važnosti slanja vina na natjecanje. Mislim da je i ta misija bila relativno uspješna jer je ove godine pristiglo 135 uzoraka. Ono što me posebno veselilo je bila činjenica da sam sudjelovao u radu jednog od 3 hrvatska panela i mogao sam pratiti rezultate iz bliza.

Najavili ste već kako će ovo biti najuspješnija godina za hrvatske vinare što se tiče Decantera, u videima ste se javljali s pet pa sedam zlata za naša vina, koji je konačan rezultat i možete li nam otkriti koja su vina nagrađena?

Iskreno, ne mogu opisati uzbuđenje kad nam je dodijeljeno prvo zlato. Uzorci su stvarno bili jako dobri i samo sam pratio kad će na našem panelu kolege potvrditi moje dobre ocjene ili ću čuti izvikivanje dobrih ocjena na ostala dva panela. Ono što je potvrđeno je ukupno sedam zlatnih medalja i dvije platinaste za hrvatska vina. Međutim, treba napomenuti da se tu našlo i dvadesetak srebrenih medalja kao i zasigurno preko 50 brončanih. Na ovaj broj uzoraka to je ogroman uspjeh. Svi uzorci su pod šiframa, tako da nažalost ni ja ne znam točno proizvođače. Ono što znam je da su medalje pošle u sve naše regije. Jako sam ponosan radi toga, čestitam svim vinarima na uspjesima i očekujem dogodine još više uzoraka i naravno još više medalja. Vinari će svoje rezultate dobiti kroz desetak dana, tako da i ja nestrpljivo čekam sve informacije.

Spomenuli ste kako su medalje pošle u sve regije, kako su prošla naša županijska vina?

Moram reći da sam posebno pratio vina s juga jer su ona uvijek najveća misterija ocjenjivačima upravo zbog terrorira i mislim da ih napokon počinju bolje razumijevati. Na moju veliku žalost nisu bila na mome panelu, ali ono što sam uspio saznati jest da su pošipi jako dobro prošli, te dubrovačka malvasija. Ono što me osobito razveselilo jest da je jedan plavac zavrijedio srebro, čini mi se da se prethodnih godina uglavnom radilo o broncama. Sve u svemu, veliki je napredak u kvaliteti vina i evo, Decanter je uistinu najveća potvrda za to na svjetskoj razini.

Očekujete li ponovni odlazak u London i koje su obveze pred Vama?

Iskreno se nadam da sam dostojno predstavio Hrvatsku i da ću ponovno dobiti poziv. Ukoliko ne budem sudjelovao iduće godine iz nekog razloga, moj angažman oko hrvatskih vina i natjecanja će ostati nepromijenjen. Ispred mene je sezona u restoranu Proto, puno otkrivanja novih vina, a i učenja. Upisao sam Advanced Sommelier razinu pri Court of Master Sommeliers te me očekuje polaganje u studenom u Austriji. Zimu ću naravno iskoristiti za obilazak vinarija, pomoć vinarima za plasman na tržištu, radu na promociji hrvatskog vinarstva u svijetu i daljnjem uvjeravanju o važnosti Decantera. Tu mi uvelike pomažu i lokalne snage, Ksenija i Anđela Matić iz agencije Event Lab s kojima uspješno surađujem.

Što biste poručili vinarima i našim čitateljima za kraj?

Još jednom bi htio čestitati nagrađenim vinarima i zahvaliti im što su poslušali moj savjet. Pred njima je također veliki posao, berba 2017. će biti vrlo teška zbog nedavne štete uzrokovane proljetnim mrazom, ali ipak se nadam da neće posustati i da će, kao uvijek, izvući ono najbolje. Nadam se da će dogodine poslati još više uzoraka, jer bez obzira na proizvođača koji dobije medalju, ovakvo priznanje diže cijelu regiju i utječe na pozitivnu konkurenciju među vinarima da iz godine u godinu napreduju i teže boljem. Također bi se zahvalio DuListu na praćenju mojih vinskih avantura te svim čitateljima koji svojim zanimanjem o vinu i širenju vinske kulture podupiru moj rad!

Pročitajte još

TORTA MASTERCHEFICE IRINE Donosimo detaljan recept zdrave i raskošne torte

Dulist

OBIŠLI SMO KREATIVCE U LAZARETIMA Na Sajmu susjedstva može se naći za svakoga po nešto

Nikoleta Dabelić

Što vas čeka u novom tjednu Dubrovačkog zimskog festivala?

Dulist