Grad

SOFT – 2022 Prvi čovjek fuzijskih istraživanja u svijetu dolazi u Dubrovnik

SOFT - 2022 Prvi čovjek fuzijskih istraživanja u svijetu dolazi u Dubrovnik

Novoizabrani generalni direktor velikog projekta kojim se fuzija nastoji dokazati kao novi izvor energije, dr. sc. Pietro Barabaschi gostovat će u Dubrovniku na 32. Simpoziju o fuzijskim tehnologijama (SOFT – 2022). Ovu prestižnu konferenciju organizira Institut Ruđer Bošković (IRB), a održat će se od 18. do 23. rujna.

Prema priopćenju organizatora SOFT – 2022 fokusiran je na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji te je kao takav najprestižnije bijenalno događanju u ovom području istraživanja u Europi. Ovogodišnju konferenciju uveličat će dr. sc. Pietro Barabaschi novoizabrani generalni direktor Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), najvećeg projekta današnjice koji vrijedi 13 milijardi eura. To će mu ujedno biti prvo službeno pojavljivanje u ulozi čelnika ITER-a.

Svečana ceremonija otvaranja održat će se u ponedjeljak 19. rujna u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik s početkom u 9 sati, a otvorit će je ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a virtualno će se uključiti i predstavnica Europske komisije Rosalinde van der Vlies, Director of Clean Planet Directorate, DG RTD.

Program otvaranja dodatno će začiniti i svečana dodjela nagrade ‘SOFT Innovation Prize’ koja se, pod pokroviteljstvom Europske komisije, dodjeljuje izvrsnim istraživačima i inženjerima koji rade na inovativnim rješenjima golemih izazova u fuzijskim istraživanjima. Nagradu će u ime Komisije uručiti Karolina Janatkova, Policy Officer at the European Commission, DG RTD.

U popodnevnom dijelu programa održat će se ‘Industry Day’. Ono što je iznimno važno za jače uključivanje hrvatskih poduzetnika u ove vrijedne tendere jest sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija. Više o značenju ‘Industry Daya’ i milijunskim ugovorima koji su otvoreni za hrvatske tvrtke, možete pronaći na službenoj stranici IRB-a – naveli su u priopćenju.

Inače, simpozij okuplja vodeće svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA) te uz vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

PROGRAM – SOFT 2022 – OPENING CEREMONY FIN

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović