Aktualno

Snaga domoljublja

Snaga domoljublja

Bili su braća. Braća po oružju, sudbini, idealima. Dvadeset godina kasnije opet su na okupu.

Bratski stisak ruke, zagrljaj prijatelja. Ponosno su se postrojili i krenuli u mimohod najljepšom ulicom na svijetu.

S obje strane okupljeni građani pratili su ih pogledima i pljeskom. Pred crkvom Svetog Vlaha postrojili su se rame uz rame, pripadnici postrojbi koje su dale svoj obol u obrani Grada. Na Dan dubrovačkih branitelja svi su im htjeli odati zahvalnost. Od predsjednika države za koju su se borili, načelnika Glavnog stožera vojske kojoj pripadaju, do čelnih ljudi Županije i Grada koje su obranili.

Stajali su ponosno, uspravno, odolijevali kiši koja je jačala, a onda stala, čudom Svetog Vlaha i Svetog Nikole.

Redali su se govornici. Najupečatljiviji govor održao je general Nojko Marinović, ratni zapovjednik obrane Grada, pobrao je najveći pljesak. Okupljeni branitelji slušali su ga kao i pred dvadeset godina.
– Agresori nisu računali na snagu domoljublja i spremnost da branimo ovaj grad i domovinu životima – kazao je general Marinović te dodao:
– Hvala građanima ovog grada što ga nisu napustili, što su ostali u gradu i dijelili s nama i dobro i zlo.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović kazao je:
– Generale Marinoviću, danas kada vas gledam, i kada gledam kako su vas branitelji gledali dok ste govorili, sasvim je jasno zašto se dogodila pobjeda. U vašim očima vidio sam sjaj domoljublja i herojstva, kao i znanje o velikoj istini koju ste ovdje u Dubrovnika kroz usta pjesnika rekli, kako sloboda nema cijene ni u srebru, ni u zlatu, ni u ljudskim životima. Bili ste spremni platiti svaku cijenu za slobodu, zato ste slobodu i obranili.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Drago Lovrić braniteljima je poručio kako zbog njihovog doprinosa Republika Hrvatska danas ima svoje oružane snage koje danas aktivno doprinose miru diljem svijeta.
– Svoj ste Dubrovnik, potpuno opkoljen ali nikad osvojen, sačuvali od neprijateljskih težnji. Svom ste gradu vratili vjeru u pravednost i nadu u bolju budućnost. Teško je pronaći riječi koje bi dočarale junaštvo i snagu kojima se branio i obranio Dubrovnik.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić naglasio je značaj doprinosa branitelja Dubrovnika.
– Klanjamo se svim žrtvama palim za obranu Dubrovnika. Ponosni smo na vas ovdje, ali i sve druge koji su pomogli, od Konavala i Župe, preko Primorja i Stona, do Omiša i Imotskog. Dubrovnik je branio svoju slobodu, branio je Hrvatsku. A Hrvatska je branila Dubrovnik

Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić kazao je kako Dubrovnik i njegovi građani zahvaljuju svojim braniteljima, jer da nije bilo njih ne bi bilo današnjeg Dubrovnika.
– Neizmjerno mi je drago da su dokumenti dokazali da su Dubrovnik obranili Dubrovčani. Odlučili smo biti jedno, Dubrovnik temeljen na braniteljima i građanima – istaknuo je Vlahušić.

Predsjednik Josipović posmrtno je zapovjedniku obrane Dubrovnika Miljenku Bratošu dodijelio odlikovanje Red bana Jelačića za osobite vojne zasluge u ustroju i razvitku oružanih snaga Republike Hrvatske. Odlikovanje je preuzeo Bratošev sin Hrvoje.

Također, predsjednik Josipović dodijelio je Gradu Dubrovniku i dubrovačkim braniteljima 1991. godine Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos Grada Dubrovnika i njegovih branitelja tijekom 1991. godine, a u prigodi dvadesete obljetnice uspješne obrane Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist