Kultura

‘SMRT JE UVIJEK U MODI’ Predstavlja se roman kontroverznog naziva, koji nosi tragični ‘biljeg na duši’

'SMRT JE UVIJEK U MODI' Predstavlja se roman kontroverznog naziva, koji nosi tragični 'biljeg na duši'

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige Mihaila Radojičića Shoka 𝘚𝘔𝘙𝘛 𝘑𝘌 𝘜𝘝𝘐𝘑𝘌𝘒 𝘜 𝘔𝘖𝘋𝘐 koje organizira u suradnji s Društvom crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. O ovoj knjizi će govoriti Nj. E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, autor knjige Mihailo Radojičić Shok, prof. dr. sc. Slavica Stojan i akademik Sreten Vujović.

Crnogorski pisac, scenarist i glumac Mihailo Radojičić Shok nosio je u sebi, kako je rekao, ‘dvadesetipet godina kao biljeg na duši’ sramnu i tragičnu istinu o agresiji na susjednu Hrvatsku, na Dubrovnik i njegovu bližu i širu okolicu. Svoje emocionalno opterećenje, mučni pritisak sramote i neizvjesnosti prouzročen činjenicom da mu je i vlastiti otac sudjelovao u vojnom napadu, okupaciji i zločinima izvršenim od strane okupatora na teritoriju Republike Hrvatske, autor Mihailo Radojičić iskazao je romanom neobičnog i kontroverznog naslova Smrt je uvijek u modi. U tom romanu koji ima obilježja postmodernizma autor je otkrio svu bešćutnost ljudske prirode, njezinu surovost i prevrtljivost. Snaga autorove pisane riječi ispunjena je etičkim odnosom prema životu, pa se ona istodobno doživljava kao osuda agresije i kao povijesno sudište zločinima koje su agresori počinili u ime svojih mračnih ideala i pod dvoličnim geslima koja su im služila kao lažno opravdanje. Ispunjen mračnim slikama, tjeskobom i barbarstvom roman je istovremeno protkan istančanom i produhovljenom satirom koja doprinosi tome da se iskustvo života doživljava u ovom romanu u svojoj emocionalnoj punini.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist