Kultura

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA Predavanje ‘Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke’

U okviru Mjeseca hrvatskoga jezika, a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (III. kat, Cvijete Zuzorić 4) održat će se predavanje naziva „Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke” na kojem će sudjelovati Irena Bratičević, dr. sc. izv. prof., s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tamara Tvrtković, dr. sc. izv. prof.,  s Fakulteta Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Ivan Lupić, dr. sc. izv. prof. s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Književni tekstovi u starom Dubrovniku objavljivali su se, umnažali i čuvali u znatno većoj mjeri u rukopisnom, nego u tiskanom obliku. Bogata dubrovačka rukopisna baština, koja je danas pohranjena kako u dubrovačkim tako i u brojnim svjetskim knjižnicama i arhivima, sačuvana je zahvaljujući ne samo autorima nego i pisarima, sakupljačima i ranim proučavateljima, čije je djelovanje često ostajalo u sjeni. Njihov rad i odabrani rukopisi koje su ostavljeni bit će pobliže predstavljeni u ovom predavanju, koje je poteklo iz šireg istraživanja na projektu „Hrvatska rukopisna kultura: djela, pisari, zbirke” financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] MAJSTORSKI KONCERT Maestro Noorman Widjaja dirigirao Verdijev Requiem

Dulist

TOSKANSKA ČAROLIJA Ivana Marija Vidović prva Hrvatica u žiriju eminentnog natjecanja ‘Giulio Rospigliosi’!

Dulist

Predavanje ‘Molière, naš suvremenik’ u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija