Kultura

IZLOŽBA ‘KOREKCIJE’ Zašto je Viktor Daldon odlučio intervenirati u neka svoja djela?

IZLOŽBA 'KOREKCIJE' Zašto je Viktor Daldon odlučio intervenirati u neka svoja djela?
Processed with VSCO with a4 preset

Izložba Viktora Daldona, naslovljena Korekcije, otvara se u galeriji Otok 16. ožujka u 19 sati.

Kako se može iščitati iz naslova, riječ je o intervencijama odnosno korekturama nekih starijih slika ili totalnim preslicima ranijih radova koji potpuno negiraju prvotnu sliku i tretiraju je tek kao podlogu, slikom impregnirano platno. Korekcije su umjetnički impuls, gesta kojom umjetnik izražava nezadovoljstvo trenutnom pozicijom i vidljivošću (svog) umjetničkog rada u društvu.

Viktor Daldon nas zapravo podsjeća da je umjetničko djelovanje društvena činjenica, ali i potreba koju smo, iskrzani raznim epidemijama, ideologijama i sveopćom turistifikacijom, u potpunosti zanemarili.U tom križarskom pohodu na svoj umjetnički rad Daldon sliku tretira kao svojevrsni work in progress, stalnu mijenu, koja je na rubu preživljavanja, jer uvijek postoji mogućnost njenog konačnog uništenja.

Viktor Daldon korigirao je neke od slika iz serije Suveniri kao i slike iz serije Psovke, ali na izložbi ćemo vidjeti i slike koje bismo mogli nazvati prostornim korekcijama, svojevrsnim pejzažima, kao mali iskorak u percepciji prirode, kao i one koje govore o ratnim strahotama.

U svakom slučaju, korekcije nisu tek ispravci umjetnika nezadovoljnog svojim radom, korekcije su čvrst stav autorefleksivne umjetničke ideje kao stvaralačke, društvene akcije.

Izložbu se može pogledati u Galeriji Otok do 12. travnja, radnim danima od 12 do 19 sati.

Pročitajte još

[FOTO] OPERA PERDUTA U SALOČI OD ZRCALA Izgubljene melodije u Dubrovniku

Dulist

GODINA UNESCO-OVE SVJETSKE BAŠTINE Okrugli stol o ulozi humanistike u očuvanju povijesnog identiteta

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Posjet šestaša iz gruške škole ‘Ivan Gundulić’

Dulist