GradUrednički izbor

SLUŽBENO JE! Đurđević Tomaš i Vrlić su novi-stari festanjuli 1049. Feste sv. Vlaha

SLUŽBENO JE! Đurđević Tomaš i Vrlić su novi-stari festanjuli 1049. Feste sv. Vlaha

Prošlogodišnji festanjuli kapetan Ivica Đurđević Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić bit će i priređivači 1049. Feste sv. Vlaha, potvrđeno je u petak na konferenciji za medije Dubrovačke biskupije.

Kako je DuList pisao, još krajem 2020. u kuloarima su se pojavile informacije kako ove godine neće biti uobičajene procesije Gradom, no ni da se neće birati novi svjetovni domaćini proslave blagdana Parca. Spomenuto je izazvalo brojne polemike u dubrovačkoj javnosti, ali i u redovima same Bratovštine festanjula sv. Vlaha. Kako doznajemo na temelju njima bliskih izvora, među članovima je proveden svojevrsni upitnik prema kojem je prevagnulo mišljenje kako ne treba birati nove, već zadržati prošlogodišnje priređivače proslave ‘dana ki dohodi nami jednom na godište’.

– Izbor novih festanjula radi se na način da Bratovština provede jednu proceduru za prijedlog kandidata i onda njih biskup na koncu imenuje. Ove godine zbog nemogućnosti održavanja redovitih sastanaka Bratovštine nije je se moglo provesti. Uz tog razloga je Bratovština predložila biskupu da se pribjegne jednoj uobičajenoj praksi, usmenom ranijem dogovoru – da se kad se dogodi da je netko spriječen da bude festanjuo da ga mijenjaju prošlogodišnja braća – objasnio je rektor crkve Parca don Hrvoje Katušić.

Zanimljivo je kako se u novijoj dubrovačkoj povijesti reizbor pojedinog festanjula dogodio tek dva puta kad je Tončiju Krasovcu i Liviju Ive 1970.-ih zbog slabog odaziva vjernika, a uslijed straha pred političkim režimom, ponovno dodijeljena ta uloga.

– Festa zbog toga nije prestala niti propala pa neće ni ove godine – zaključio je Katušić.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist