DuList IN

SLATKE RADIONICE U LAZARETIMA Danas domaća čokolada, a i bit će i mantale, kontonjate…

desa skola cokolade012

Udruga DEŠA za svoje je sugrađane i posjetitelje pripremila zanimljive dane u Lazaretima od 12. do 16. prosinca koji će biti ispunjeni slatkim radionicama. Danas je dan bio rezerviran za domaću čokoladu!

Ovaj tjedan prilika je za velike i male da i sami nauče sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga DEŠA i Dubrovačke naranče. Sugrađani i posjetitelji Grada mogu sudjelovati na radionicama  očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja kako bi obogatili božićne blagdane tradicionalnim receptima i mirisima Božića.

Za sve informacije ili prijave za radionice nazovite na telefon 420 145 ili možete osobno doći u prostorije DEŠE u Lazaretima, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Planirane radionice u Lazaretima – raspored:

Utorak 13.12.
Od 10 do 12 sati: Radionica izrade ko(n)tonjate
Kontonjata ili kotonjata, zavisi kako tko je zove, je tradicionalna dubrovačka slastica i pravi se od mrkatunja tj. dunja. Pripravljana dugotrajno i strpljivo, po tradicionalnoj recepturi, kontonjata je izvrsno slatko koji su naše bake i majke s ponosom, na listovima lovorike ili narančina lista, iznosile pred obitelj i drage im goste.

Srijeda 14.12.
Od 10 do 12 sati: Slatko od rogača
Ova mediteranska biljka, rogač, stoljećima je bio važna namirnica za ljudsku i za stočnu prehranu, dok se danas sve više primjenjuje u gastronomiji, pogotovo slastičarstvu. Prije se upotrebljavao kao glavno sladilo do pojave ostalih rafiniranih šećera, danas je njegova iskoristivost minimalna. Želja nam je potaknuti očuvanje ove vrijedne i plemenite biljke.

Četvrtak 15.12.
Od 10 do 12 sati: Pandišpanj- slatki kolač našeg djetinjstva
Svi se sjećamo mirisa pandišpanja, koji je gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu. Taj jednostavan domaći kolač svi volimo, a njegov miris nas vraća djetinjstvo. Pandišpanj se danas rijetko pravi, ali još uvijek se može uz kafu ili čaj kušati u Pupice u Gradu te za Božić u DEŠI.

Petak 16.12.
Od 10 do 12 sati: K(H)rostule i prikle
Ova iznimno jednostavne delicije spravljaju se u vrijeme poklada, posta, ali i prigodom svečanosti, prigodom vjenčanja i sličnih svečanosti. Vrijedne ruke domaćica mijesile su ove jednostavne, ali iznimno ukusne i prhke slastice stoljećima, pa je na nama red da nastavimo gdje su one stale.

Pročitajte još

[FOTO] PLESNA PREDSTAVA DUPOINTA ‘Poziv iz bajke’ osmi put napunio teatar, uskoro još jedna izvedba

Dulist

[FOTO/VIDEO] LINĐO I ‘RIM TIM TAGI DIM’ Na Osojniku se eurovizijski hit zaplesao uz lijericu!

Dulist

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist