Politika

SKUPŠTINA ‘NA ŠPIRITJERU’ Vido Bogdanović novi predsjednik dubrovačkog HSS-a

SKUPŠTINA 'NA ŠPIRITJERU' Vido Bogdanović novi predsjednik dubrovačkog HSS-a

Održali skupštinu ‘na špiritjeru’, izabrali sami sebe – tako je u jednom rečenici izvanrednu izbornu skupštinu dubrovačkog HSS-a opisao njegov dojučerašnji povjerenik, a od danas predsjednik Vido Bogdanović.

Njega je na vlastiti prijedlog za svog šefa jednoglasno izabralo tridesetak gradskih ‘Seljaka’ u četvrtak navečer u restoranu Mimoza.

Također na prijedlog Bogdanovića, za tajnika dubrovačkog ogranka izabran je Toni Đerek, a u Gradski odbor su ušli Utjeha Kristić, Božo Svetac, Robert Anđušić, Maro Hađija, Ivo Grljević, Andro Nedoh te Nikša Sesa.

-HSS u Dubrovniku se srozao na takve razine da je trebalo par mjeseci da se skupi pedesetak ljudi koji su spremni biti članovi stranke, pogotovo nakon što ljude nakon nekoliko razočaranja nije lako uvjeriti. Petnaest godina sam šutao ‘u sakristiji’ stranke jer sam uvjeren da je učenje Stjepana Radića siguran recept za stvaranje prosperitetne Hrvatske – istaknuo je u svom nastupnom govoru 63-godišnji bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović.

-Ja jesam njorgalo kad je stanje u gradu tema. Može biti bolje uz malo truda, previše smo se okrenuli turizmu. Moramo uz turizam početi nešto stvarati. Trebamo razvijati znanost i obrazovanje kroz Sveučilište, profitabilnu a ne trivijalnu kulturu, sport kojeg neće gušiti Jug. Ne znamo što je s pomorstvom, ne znamo više ni brod vezati jer dajemo terminal na upravljanje strancima. Izvrsnost se više ni ne spominje jer smo već godinama osrednji. Ako budemo u prilici to ćemo promijeniti – istaknuo je Bogdanović.

-Bio sam gradonačelnik četiri godine, vidio sam kako to izgleda, ‘šarao’ sam lijevo desno, nije to neka posebna zabava – dodao je Bogdanović.

Kao glavne točke programa istaknuo je zbrinjavanje smeća (‘Grabovicu nismo riješili već 50 godina’), pitku vodu (‘Postoji mogućnost da ostanemo ne na mutnoj vodi, nego bez vode uopće’), kanalizaciju grada i povijesne jezgre (‘Stradun leži na velikoj fosi u kojoj se krčkaju masnoća i fekalije’) te prometna rješenja (‘Još uvijek nemamo konačno rješenje za idućih petnaest godina, tek simulacije na kojima auti trče po ekranu’). Kao akutne probleme koje treba ‘tvrdo’ rješavati prepoznaje golf na Srđu, terminal u Gružu i marinu u Lapadu (‘Oboje su akt izdaje grada Dubrovnika!’), garažu na Ilijinoj Glavici (‘Više se ne zna čija je i svi šute!), HE Omblu, groblje na Dupcu (‘Kad zapuše bura vijenci će letjeti prema moru’), domove umirovljenika, odnos prema DPDS-u, racionalni ustroj Gradske uprave (‘Manje zujat, a više meda davat’) i poduzeća (‘Sanitat se treba baviti pantaganama i komarcima a upravljanje parkingom prepustiti Libertasu’), transparentnost financija (‘Najbolja kontrola političara je gledat mu u portafoj’), ukidanje poslovne tajne na ugovorima i natječajima, osnivanje riznice…

Dodao je kako do 1. svibnja očekuje da se broj članova s pedesetak poveća na dvjesto te najavio kako će HSS na predstojeće lokalne izbore najvjerojatnije ići samostalno.

-Ako bude ‘na pištolja’ za ići s nekim ja ću se razbolit. Dosad je sve bila trgovina i kao posljedicu smo imali rastakanje stranke. Postoje inicijative pa i pritisci za neke koalicije. Smatram da tko nije sposoban sam osvojiti 5 posto glasova nema što tražiti u Gradskom vijeću. Smiješno bi bilo kad ne bismo imali i kandidata za gradonačelnika, ali još su sastanci pred nama. Što se tiče postizbornih koalicija, kad je interes naš grad Dubrovnik onda ‘i s crnim vragom’ – izjavio je Bogdanović.

Na kraju je dodao kako će u idućih petnaestak dana sastavit svoju ‘ispovijed’ te predstaviti sve što je dosad napravio jer mu smetaju anonimni komentari na gradskim portalima.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist