Aktualno

SKUPI KVADRATI Cijene nekretnina napokon bi mogle početi padati?

SKUPI KVADRATI Cijene nekretnina napokon bi mogle početi padati?

Iako se gradi diljem zemlje promet nekretninama zbog nerealnih cijena usporava. Prema podacima Porezne uprave lani je u 12 županija zabilježen pad kupoprodajnih ugovora, dok blagi rast ima devet uglavnom kontinentalnih županija. Znači li to da će i cijene nekretnina napokon početi padati?

Visoke cijene stambenih kvadrata i rast kamata mijenjaju trendove na tržištu nekretnina. Samo lani cijene stanova i kuća porasle su u Hrvatskoj za 11 posto u odnosu na godinu prije što je najveći rast među članicama EU-a. Jača i građevinska aktivnost pa je obujam radova lani povećan za 6,5 posto.

Put do vlastite nekretnine i doma iz snova za većinu je Hrvata trnovit, posebice kada cijene četvornih metara divljaju. “Kredit na 26 godina znači do penzije – to je katastrofa”, “Mladi ne mogu kupiti stan s ovolikom plaćom” – uobičajene su reakcije, piše HRT. 

‘Morat će doći do korekcija cijena’

– Tržišne cijene su poprilično visoke i morat će doći do korekcija. Znači, doći će u nekom dijelu i do pada cijena određenih nekretnina. Nešto bolje će se držati novogradnja jer nje nedostaje, kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Isto kaže i vlasnica agencije za nekretnine iz Splita Jasminka Biliškov. Očekuje se da će se cijene zadržati na kvalitetnim lokacijama, dok će padati “na rubnim lokacijama i za rabljene stanove”. Iako se gradi posvuda, samo metropoli nedostaje barem deset tisuća stanova.

Koliko morate raditi da bi kupili kvadrat stana?!

– Znate koliko morate raditi da bi kupili kvadrat stambenog prostora?! Tu će se morati kroz stambenu politiku riješavati pitanje priuštivog stanovanja i drugih oblika, a ne nužno samo putem kupoprodaje, smatra Ranilović.

Građevinari su lani imali više posla nego godinu prije i samo opseg radova na zgradama povećan je za 9 posto.

– Ako će nešto u ovoj godini biti drugačije nego lani to je jačanje biznisa, ulazak novih investitora i veća građevinska aktivnost po svim segmentima, kaže direktorica Colliers Hrvatska Vedrana Likan.

Slovenci su prvi put pretekli Njemce po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj. Naša zemlja u Europi i dalje drži neslavni rekord dvoznamenkastog rasta cijena, a one pak najviše padaju u Luksemburgu i Njemačkoj.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist