Aktualno

Školarci iz prve ruke učili o policijskom poslu

Školarci iz prve ruke učili o policijskom poslu

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj, kojim traži 750 novih policijskih službenika. Kako bi se što više mladih upoznalo s time što sve policija radi i koju sve opremu koriste u svom radu, u Dubrovniku je ovog utorka održana prezentacija čiji je cilj bio zainteresirati što veći broj ljudi za upis na Policijsku akademiju.

– Svake godine krećemo iz Dubrovnika te počinjemo s Danima otvorenih vrata. Interes je popriličan za ovo doba godine, a s obzirom na to da je jučer natječaj raspisan. Na području PU DN je interes dobar čemu svjedoči i činjenica kako samo prošle dvije godine vratili oko 190 policajaca koji danas rade ovdje, što znači kako je 190 kolega iz drugih krajeva, recimo iz Slavonije, koji su morali dolaziti ovdje manje na ovom području. To je dobar trend. Nadam se kako ćemo 80 do 90 mladih s juga Hrvatske primiti na Policijsku akademiju u sklopu ukupnog broja od 750 i da će se iduće ljeto vratiti na područje PU DN – poručio je načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.

Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 14. rujna na Policijskoj akademiji, a za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

– Nećemo tajiti kako u PU DN još uvijek nedostaje znatan broj policijskih službenika. Zato posljednje tri godine ulažemo veće napore kako bismo animirali mlade osobe da se prijave za ovo časno zanimanje. Određeni broj njih zaista nedostaje, ali to još uvijek ne znači kako ne možemo ispunjavati sve one zadaće koje se stavljaju pred nas i s ovim brojem policijskih službenika. Svaki naš sugrađanin i gost se mora osjećati sigurnim – izjavio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Na postavljenim info punktovima, građani su mogli razgledati opremu koju u svom radu koriste policijski službenici, a najviše ih je zanimala oprema i naoružanje interventne policije. Policijski demo timovi temeljne i interventne policije prikazali su okupljenima vježbe pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Posebna atrakcija bio je policijski pas s kojim je prikazana vježba pronalaska droge kao i postavljeni poligon gdje su svi zainteresirani mogli provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist