Zanimljivosti

SJEĆATE LI SE OPAKE ‘LUCE’? Dubrovnik je bio najhladniji grad na Jadranu

SJEĆATE LI SE OPAKE 'LUCE'? Dubrovnik je bio najhladniji grad na Jadranu

Ciklona Luce nam je, na današnji dan 2017. godine, donijela snijeg, buru i hladnoću, a Dubrovnik je tada bio najhladniji grad na Jadranu.

Fronta sa sjevera tada je do naših krajeva stigla u noći od srijede 4. siječnja 2017. na četvrtak 5. siječnja, a iza nje je počelo pritjecanje vrlo hladnog zraka. Luce je jačala nad jugom Jadrana.

– Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega. Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije. U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao – pisao je tada portal Crometeo.

Što se tiče oborina, na Čilipima je tada palo 60 mm do 19 sati, u Komiži 26.8 mm, a u Dubrovniku 24 mm.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer. Do večernjih sati 5. siječnja 2017. u Dubrovniku je izmjeren udar bure od 125 km/h.

Automatska postaja DHMZ-a na Prevlaci pretrpila je udare bure i dan kasnije 6. siječnja, a 7. siječnja Dubrovnik se produbio na -5. Meteorološka stanica u Čilipima izmjerila je -6,3 stupnja Celzijeva čime je srušen rekord iz 1985. godine (-6.0°C od 19.2.1985. godine).

Hladno vrijeme nastavilo se i idućih dana, a 11. siječnja prekrio nas je bijeli pokrivač.

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist