Zanimljivosti

KADA PLANIRATE RASKITITI BOR? Evo što kaže tradicija

KADA PLANIRATE RASKITITI BOR? Evo što kaže tradicija

Iako mnogi ljudi imaju običaj raskititi bor na Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, božićno vrijeme zapravo traje do blagdana Krštenja Gospodinova koji pada na prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja, što je ove godine 7. siječnja.

– Bogojavljanje ili Sveta tri kralja blagdan je s početka 3. stoljeća, ali je povijesno stariji od Božića. Slavi se svake godine 6. siječnja – pojašnjavaju u Župi Svete Klare, a božićno vrijeme završava blagdanom Krštenja Gospodinova.

– Spremili smo bor, ugasle su svjećice, polako je s blagdanima iščeznuo duh božićnog vremena, vraćamo se svakodnevnim poslovima. Blagdanom Isusova krštenja na Jordanu završava božićno vrijeme a počinje vrijeme kroz godinu. Blagdan Kristova krštenja je priprava za naše putovanje po stazama liturgijske godine da bismo znali živjeti kao Božja djeca i dostojno slaviti druga Božja otajstva, po kojima nam stiže punina spasenja i posvećenja – pojašnjeno je na portalu katoličkih teologa Vjera i djela, prenose 24sata.

Međutim, u Vatikanu božićno drvce stoji ukrašeno kroz cijeli siječanj. To je primjerice običaj koji je papa Ivan Pavao II. donio iz svoje rodne zemlje. Naime, Poljaci imaju običaj ostaviti ukrašene domove i ulice do blagdana Svijećnice, odnosno 2. veljače.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1889. Rođen osnivač Društva prijatelja dubrovačke starine Lukša Beritić

Dulist

MITROVIĆI I TEO MARTINOVIĆ NAPUNILI FLORU Kako to izgleda besmišlje?!

Dulist

PRIJAVITE SE NA RADIONICU Prilika za učenje digitalne obrade fotografije!

Dulist