Aktualno

Sindikat zahtjeva ostavku odgovornih

Sindikat zahtjeva ostavku odgovornih

Povodom odluke o ukidanju dubrovačkog dopisništva Slobodne Dalmacije i otkazivanja ugovora o radu novinarima zaposlenima u dopisništvu, priopćenjem se oglasio i Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

– Kuda ide Slobodna Dalmacija? Pitanje je koje se nameće samo od sebe dok se ovih dana širi informacija kako Uprava tvrtke namjerava donijeti odluku o gašenju dopisništva Slobodne Dalmacije u Dubrovniku(!)
Uz to logično ide još jedna upitna rečenica: Tko je ovdje lud?

Naime, Slobodna Dalmacija je prepoznatljiva u Dalmaciji i izvan nje, prije svega po činjenici da samo SD ima razgranatu mrežu dopisništava u glavnim dalmatinskim centrima, a jedan od njih zacijelo je i Dubrovnik. Grad koji je sinonim nezavisnosti i slobode, u kojem Slobodna svoje dopisništvo ima od pamtivijeka, nije zaslužio da ostane na rubu interesa čitatelja iz Grada i okolice, kao i cijele Hrvatske. Jer, samo SD je godinama profesionalno pratila zbivanja u i oko Dubrovnika, i svaki daljnji pokušaj Uprave da provede najavljeno gašenje dubrovačkog dopisništva smatrat ćemo direktnim udarom na vlastite interese u korist štete Slobodne Dalmacije.

Ako netko radi za probitak konkurencije, odnosno, prelamajući sporne odluke preko leđa sadašnjih zaposlenika Slobodne Dalmacije i u isto vrijeme poništava trud generacija novinara, urednika i grafičara još uvijek najboljeg, najutjecajnijeg i najstarijeg dalmatinskog i hrvatskog dnevnog lista, onda od takvih tražimo da trenutno podnesu ostavke na funkcije koje obnašaju.

Prije nego to učine, očekujemo da će se konačno potpisati odavno ispregovarani novi kolektivni ugovor u tvrtci kćeri SD Print d.o.o., umjesto da se jednostranim Pravilnikom o radu radnici zakidaju za smanjivanje dana godišnjih odmora, kao i jubilarne nagrade i ina stečena prava. Isto tako, tražimo da se i u SD d.d. odmah pristupi pregovorima za zaključivanje kolektivnog ugovora na tragu dosadašnjeg koji je jamčio sigurnost svima koji su u radnom procesu izloženi stresu, bolesti, umiranju za list koji nije zaslužio da se netko poigrava s njegovom sudbinom, i svodi na lokalnu splitsku novinu koja se, gle čuda, uređuje i stvara u Dugopolju.

Na kraju, zahtijevamo od Ninoslava Pavića, vlasnika i predsjednika Nadzornog odbora SD, hitan sastanak s predstavnicima radnika Slobodne i objašnjenje stanja u kojem se nalazimo: proizvodimo dobitak a prijeti nam objedinjavanje s EPH – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Ivan Ugrin, predsjednik NSSD

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović