Hrvatska

Sindikat: ‘Iznijeli smo Vladi prijedloge za okončanje štrajka, rješenje je u njihovim rukama’

blank

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika na svojim je stranicama objavio priopćenje u kojem među ostalim ističu kako su Vladi iznijeli prijedloge za okončanje štrajka, a rješenje je sada ‘isključivo u njihovim rukama’.

Prenosimo ga u nastavku.

‘Vjerujemo da konačno sada na svim razinama u Vladi Republike Hrvatske imaju sve potrebne informacije i da su i sami uvidjeli u kakvom su zaostatku godinama bili službenici u pravosuđu u odnosu prema službenicima u drugim resorima.

I to samo zato jer nisu imali nikoga u sustavu da provuče nekakav ekstra dodatak na plaću kao što je to učinjeno u mnogim drugim sektorima.

Pravosuđe je jednostavno godinama zapušteno kao sustav i ako se je išta događalo bilo je više slučajno nego promišljeno.

Službenici u pravosuđu se nisu bunili, a očito nikoga nije bila briga godinama.

Sad su ti isti ljudi rekli dosta i ustrajni su, makar to značilo da će ostati i bez dijela plaće.

Jer je sada svima, ne samo njima, jasno koliko plaće u pravosuđu zaostaju za drugima i traže da se ta višegodišnja nepravda ispravi.

Vjerujemo da su konačno naši argumenti sada jasni i svima u Vladi i da smo se barem oko činjenica složili.

Ako žele ostvariti ono što javno obećavaju već neko vrijeme, a to je prosječna neto plaća za prosječnog službenika od 1.000€ neto s 1. siječnjem 2024., znaju što im je činiti, sve argumente i modele imaju.

Očekujemo dodatak kojim bi se izjednačili sa svim drugim službama u ovih šest mjeseci do kraja godine, iako drugi razne dodatke imaju godinama, te prijedloge koeficijenata s 1. siječnjem kojima će Vlada ostvariti svoja obećanja, a mi doći do tražene neto plaće.

Ono što nam je iznimno drago jest da je Vlada, uvažavajući naše argumente, shvatila da postoji još zapostavljenih državnih službenika i to ne mali broj. Podsjećamo, mi smo bili četvrti najlošije plaćeni od 24 kategorije službenika. Ovaj štrajk je omogućio da Vlada uvidi i zaostajanje drugih u sustavu te vjerujem da će ova dugogodišnja nepravda biti ispravljena svima, ne samo službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, koji sada štrajkuju.

Mi smo Vladi iznijeli prijedloge za okončanje štrajka, rješenje je sada isključivo u njihovim rukama – sve argumente i modele imaju – ako žele ispuniti obećanje o 1.000€ neto plaće s 1. siječnjem znaju što moraju napraviti. Sutra možemo krenuti raditi, ako tako odluči Vlada.’

Pročitajte još

Pao sustav, pacijenti ne mogu do lijekova i uputnica

Dulist

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist