Aktualno

SHOPPING PREKO GRANICE Dubrovčani najčešće ‘švercaju’ lijekove za smirenje

SHOPPING PREKO GRANICE Dubrovčani najčešće 'švercaju' lijekove za smirenje

Nije neka novost da neki građani po lijekove koji se prepisiju na recept posežu za izvorima iz susjednih nam država gdje su isti ponekad i po deset puta jeftiniji.
No mnogi ne znaju da se kazne za unos lijekova koji sadrže opojne droge protežu do vrtoglavih 10 tisuća kuna. Naime bez pravilne dokumentacije čak i jedna ‘tabla’ lijeka poput Diazepama može fizičku osobu postaviti u jako neugodnu situaciju na graničnom prijelazu. Upravo ti lijekovi koji se sve više prepisuju ‘za smirenje’ su najčešći slučajevi nezakonitog unosa lijekova preko graničnih prijelaza u našoj županiji, ali i jedni od najprepisivanijih lijekova u Hrvatskoj.

Što kaže zakon?
-Unošenje gotovih lijekova i lijekova koji sadrže droge nadziru granični carinski uredi na temelju odredbi Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Osobe koje prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu samo na temelju medicinske dokumentacije (preslika recepta za lijek, prijepis povijesti bolesti ili ovjerena liječnička potvrda) i u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše pet dana. Ukoliko se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe – navedeno je na stranicama Carine Republike Hrvatske. Također se navodi i kako bez potrebne medicinske dokumentacije fizička osoba podliježe članku 59. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Odnosno, kako stoji u istom članku, bit će naplaćena kazna u rasponu od 1000 do 10 000 kuna.

Situacija u Županiji
S našim upitima obratili smo se i PU dNŽ koji su nam potvrdili stanje u razdoblju od početka lipnja do početka listopada.
-Od početka lipnja do početka listopada ove godine na graničnim prijelazima Policijske uprave dubrovačkoneretvanske 95 osoba je zatečeno i sankcionirano zbog posjedovanja
lijekova koji se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Najveći dio spomenutih osoba je, zbog počinjenog prekršaja iz članka 24 Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, sankcioniran izdavanjem obveznog prekršajnog naloga te su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna i 100 kuna troškova postupka. U iznimnim slučajevima primjenjivao se institut ‘beznačajnog prekršaja’, a svi pronađeni lijekovi su bez izuzetka, uz potvrdu, oduzeti – tvrde iz Policijske uprave.

Benzodiazepin najčešći
Iz PU dubrovačko-neretvanske su nam potvrdili kako su lijekovi koji se najčešće oduzimaju na graničnim prijelazima oni iz obitelji lijekova benzodiazepina, odnosno konkretnije Xanax i Diazepam. Diazepam (prema benzodijazepin) je trankvilizator, anksiolitik iz skupine benzodijazepinskih derivata. Smanjuje napetost, tjeskobu i mišićne grčeve nakon ozljeda, bolesti i kod padavice. Otklanja nesanicu, a dobro djeluje i na stabilizaciju vegetativnoga živčanog sustava. Primjenjuje se u obliku tableta, dražeja i injekcija. Najpoznatija su zaštićena trgovačka imena diazepama Apaurin i Valium. U skupinu lijekova benzodiazepina ulazi i Xanax, a kombinacija opijatnih analgetika i benzodiazepina, osobito Xanaxa pokazala se čestim uzrokom predoziranja s fatalnim ishodom. Prema podacima HZZo-a, u Hrvatskoj su se prošle godine prekomjerno trošili baš ti lijekovi. Prošle godine na recept je izdano čak 3,361.321 pakiranje diazepama, a za to je iz proračuna otišlo gotovo 31 milijun kuna.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist