Grad

ŠETNJA KROZ POVIJEST Obnavlja se renesansni dubrovački vodovod

ŠETNJA KROZ POVIJEST Obnavlja se renesansni dubrovački vodovod

Trasa dubrovačkog ranorenesansnog gravitacijskog vodovoda od izvorišta u Šumetu do naselja Nuncijata trebala bi se obnoviti i prezentirati javnosti.

Riječ je o vodovodu koji datira iz 15. stoljeća, s pripadajućim objektima u duljini od 8,5 km. Uređenjem trase u funkciji pješačko-biciklističke namjene trebala bi se unaprijedit ukupna turistička ponuda, smatraju iz grada Dubrovnika.

Projekt je prepoznat i od starne Ministarstva turizma pa su gradonačelnik Andro Vlahušić i ministar turizma Darko Lorencin potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Programa „Fond za razvoj turizma“ 2014.godine. Riječ je o pola milijuna kuna bespovratnih sredstava.
Inače, projekt je prijavila Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom.

U prvoj fazi projekta izradila bi se projektna dokumentacija, a nakon toga realizirao bi se cijeli projekt. Osim toga, naglasak planiranog rješenja je doprinijeti razvitku turističkih sadržaja neposredno uz koridor trase.

– U okviru naselja Šumet, Knežica, Sustjepan te Nuncijata potaknut će se razvitak specifične turističke ponude, u naseljima koja do sada nisu turistički atraktivni pa se samim time očekuje i korist projekta za lokalnu zajednicu.
Trasa vodovoda bit će istovremeno rekreativnog i edukacijskog karaktera. Šetnja trasom omogućit će posjetitelju da se vrati šest stoljeća unatrag i „od kilometra do kilometra“ bude svjedok tog iznimnog graditeljskog pothvata, jedinstvenog u Europi u to vrijeme – ističu iz DURA-e.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist