Aktualno

SEIZMOLOG KUK Ova serija potresa je očekivana i trajat će još neko vrijeme

Naglašavali smo da nakon ovako jako potresa magnitude preko 6, realno je očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri itd. To će se sve događati u idućim mjesecima, nema pravilnog vremenskog razmaka – rekao je u Dnevniku N1 seizmolog Krešimir Kuk nakon novog potresa magnitude 5 prema Richteru. Dodao je kako će ova serija trajati još neko vrijeme i da moramo biti svjesni toga.
Komenirao je i obnovu potresom pogođenog područja.
-Prvo treba osigurati već oštećene objekte jer će izazivati ugrozu i pri manjim potresima. A koliko je vremena potrebno za obnovu, to je teško reći – ističe.
-Živimo na seizmički aktivnim područjima, ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti. I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme – naglasio je.

Na pitanje koje se često postavlja, o povezanosti zagrebačkog potresa i ovog na Baniji, rekao je:
-Ne postoji direktna veza ovih epicentralnih područja. Serija zagrebačkih potresa još traje, znatno se smanjila, i po učestalosti i jačini. Vjerojatnije je da neće biti jači potres, no nemoguće je sigurno tvrditi. Potresi se ne mogu prognozirati i nitko ne može sa sigurnošću reći da više jakih potresa neće biti.

Pročitajte još

JESTE LI GA OSJETILI? Potres jačine 4.8 po Richteru u Albaniji

Dulist

DR. IRIS LONČAR O KRAJU JEFTINOG NOVCA ‘Rast kamatnih stopa možemo očekivati već krajem ove godine’

Iva Dedo

NOVA AKCIJA U PONEDJELJAK Darujte krv i učinite svijet zdravijim!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija