Aktualno

DON HUDSPETH ‘RIT Croatia se odlično prilagodio novim okolnostima. Pred nama su izvrsni ishodi učenja’

DON HUDSPETH 'RIT Croatia se odlično prilagodio novim okolnostima. Pred nama su izvrsni ishodi učenja'
14.04 2017., Zagreb - RIT americko sveuciliste, dekan Don Hudspeth. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Godina iza nas, prožeta pandemijom koronavirusa, bila je posebno izazovna i za obrazovne ustanove koje su svoj rad morale prilagoditi novonastalim okolnostima. Upravo na taj segment za DuList se osvrnuo predsjednik i dekan RIT Croatia Don Hudspeth te je otkrio i svoja očekivanja u 2021.

-Pojava virusa COVID-19 početkom ove godine u mnogočemu je utjecala na način na koji živimo i radimo. Kao i ostale obrazovne institucije, akademsku godinu 2019.-2020. završili smo izvodeći nastavu na daljinu. Prelazak na online smo proveli brzo i uspješno zahvaljujući dosadašnjem iskustvu u korištenju online okruženja u nastavi, kao i podršci matičnog sveučilišta RIT koje ima impresivnih gotovo 40 godina iskustva u izvođenju nastave na daljinu. Naši nastavnici i administrativno osoblje su se izvrsno prilagodili radu od kuće. Iako kvaliteta i učinkovitost rada nije pala uslijed pandemije, razumijemo da dok nekim zaposlenicima rad od kuće odgovara, drugima iz raznih razloga to predstavlja izazov. Vodimo računa o tome; kao organizacija smo fleksibilni i nastojimo se najbolje prilagodili potrebama zaposlenika.

Po završetku akademske godine, nastavili smo s nadogradnjom i daljnjim unapređenjima izvođenja nastave u online okruženju, istovremeno se pripremajući za sve moguće scenarije izvođenja nastave u akademskoj godini 2020.-2021. Tijekom ljeta razvili smo Sigurnosni plan za akademsku godinu 2020. – 2021. koji definira smjernice za stvaranje sigurnog okruženja za učenje i rad na našim kampusima. Iskreno mogu reći da su svi studenti, naše nastavno i administrativno osoblje, bili izvrsni, pridržavajući se mjera i taj istinski timski rad doveo je do dobrih rezultata. Nismo imali slučajeva prijenosa virusa na našim kampusima, a broj COVID-om zaraženih studenata, nastavnika i ostalih zaposlenika je bio minimalan.

Jesenski semestar uspješno smo priveli kraju 16. prosinca 2020. i jako sam zadovoljan akademskim ishodima i sjajnim radom studenata, nastavnika i ostalih zaposlenika. Uz spomenuto, moram navesti i vrlo uspješan primjer iskustvenog učenja, naš projekt breweRIT, o kojem je pisao i vaš cijenjeni medij. Uslijed pandemije, naši studenti su proveli nužne preinake kako bi se prilagodili novim okolnostima i realizirali vrlo uspješan projekt! Također, spomenuo bih i našu tradicionalnu dobrotvornu aukciju koju smo ove godine, zahvaljujući radu i idejama predstavnika studentskog vijeća, u potpunosti održali online. Naša je zajednica prikupila više od 23 000 kuna za potrebe neprofitne organizacije ‘Sve za Nju’.

Dosadašnja iskustva, postignuti rezultati i, općenito, duh naše zajednice, razlog su zbog kojeg znam da nas i u sljedećem semestru čekaju izvrsni ishodi procesa i aktivnosti učenja.

Iako smo se izuzetno dobro prilagodili novom okruženju, studentima, nastavnicima i administrativnom osoblju nedostaje socijalna interakcija na koju su svakako utjecala pravila i smjernice u ovim novim okolnostima. Kvalitetni i čvrsti odnosi s našim dionicima izrazito su važni u našoj zajednici – gotovo da predstavljaju temelj naše zajednice. Takvi odnosi stvaraju okruženje u kojem vlada povjerenje, što dovodi do bolje kvalitete i ishoda učenja. Srećom, taj temelj je kod nas izrazito čvrst te ga distanciranje uslijed pandemije dosad nije uzdrmalo, a o tome svjedoče postignuti rezultati.

Optimist sam, i kad gledam na 2021. godinu, općenito imam pozitivno mišljenje o tome kako će se godina odvijati. Rezultati različitih cjepiva najviše ohrabruju, i ako se nastavimo pridržavati odgovarajućih sigurnosnih mjera, smanjit ćemo negativni utjecaj COVID-19, dok se populacija cijepi. I dalje ćemo imati financijski utjecaj i poteškoće zbog virusa, ali stvari će se početi poboljšavati. Smatram da će naša turistička godina biti bolja od 2020. godine, ali će proći neko vrijeme prije nego što se približimo razinama 2019. godine. Ova godina će i dalje biti godina neizvjesnosti i promjena, što će zahtijevati da i nastavimo biti izdržljivi i prilagodljivi.

COVID-19 je na mnogo načina ubrzao trendove i promjene koje su se već događale. Osim što će ubrzati postojeće trendove, vjerujem da će to dovesti do trajnih promjena u načinu interakcije među ljudima – na osobnoj i profesionalnoj razini. Iako smo trenutno vjerojatno više online nego što smo bili prije pandemije, ne vjerujem da će se količina provedena u online okruženju značajno smanjiti s nestankom pandemije. Isto je i s radom od kuće – to neće nestati. Ako se određeni posao može uspješno obaviti na daljinu, ta mogućnost postat će očekivanje svih zaposlenika.

Ovu će tranziciju uspješno provesti organizacije koje su najfleksibilnije u načinu na koji posluju i pristupaju kupcima i zaposlenicima. S osobne strane, vjerujem da ćemo napokon početi gledati drukčije na svoje zdravlje, fizički i psihički. Također, mislim da ćemo se naviknuti vidjeti više ljudi koji nose maske, čak i nakon COVID-a. Sada je vrijeme da se počnemo pripremati za buduće okruženje. Organizacije i pojedinci koji aktivno sudjeluju u razgovoru o ovim temama i uvode nužne promjene, bit će oni koji nisu samo spremni na budućnost, nego ju i oblikuju – istaknuo je za DuList Don Hudspeth.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist