Aktualno

Seizmolog Fiket: Potres u Dubrovniku nije povezan s petrinjskim područjem

Epicentar potresa bio je na području Poljice – Popovo polje. Što se tiče povezanosti s onima u Banovini, možemo reći da na sve nas u Republici Hrvatskoj djeluje međudjelovanje Afričke ploče. Ona gura Adriu koja je nekoć bila njen dio. Ta Jadranska mikroploča utječe na potrese kod nas. Ako gledamo širu sliku, naravno da to djeluje, ali da neka direktna povezanost postoji, na sreću, to nije tako jer bi to značilo da imamo dugačak rasjed koji bi mogao prouzročiti potrese katastrofalnog magnituda – ispričao je za DuList seizmolog Tomislav Fiket iz Seizmološke službe Republike Hrvatske o sinoćnjem potresu jačine 4.3 koji je u 23.10 sati pogodio dubrovačko područje.

Nažalost, rekao je, Dubrovnik može doživjeti puno veće magnitude nego Petrinja, ali toga je ovdašnje stanovništvo svjesno jer se mnogi sjećaju stonskog potresa 1996.

– Uzrok potresa kod nas je uvijek isti. To su tektonski potresi zbog djelovanja ploča. Nakuplja se napetost između tektonskih blokova. U nekom trenutku oni zapnu i ne mogu se međusobno gibati. Kad materijal popusti, oni se naglo pomaknu i tada se događa potres. Vidimo da je pojačana seizmička aktivnost na širem području. Sigurno je da će još biti potresa na području RH, ali nitko ne može reći gdje i hoće li biti jačih. Problem s potresima je što su oni slučajni događaji koji se ne mogu predvidjeti – iznio je.

Pročitajte još

Danas obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Dulist

DUBROVAČKI ARHITEKT MARKO DABROVIĆ IZ 3LHD-A Ekipa koja donosi optimizam, ne pričaju o teškoćama, već hrabro mrve birokraciju

Barbara Đurasović

MARIN ČILIĆ ‘Baldo je spreman za novu ulogu starijeg brata’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija